Aktuálne 15. november 2019

Rozpočtová rada očakáva na budúci rok násobne vyšší deficit než je odhad vlády

TASR
TASR
Ak sa neprijmú dodatočné opatrenia do konca tohto roka, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť predpokladá v roku 2020 deficit vo výške 1,8 % HDP, pričom podľa ministerstva financií má ísť o 0,5 %.
Ak sa neprijmú dodatočné opatrenia do konca tohto roka, Rada pre rozpočtovú zodpovednosť predpokladá v roku 2020 deficit vo výške 1,8 % HDP, pričom podľa ministerstva financií má ísť o 0,5 %.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Rozpočtová rada očakáva na budúci rok násobne vyšší deficit než je odhad vlády
Predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Vládou schválený rozpočet verejnej správy na roky 2020 až 2022 nie je vo viacerých položkách príjmov a výdavkov verejných financií podložený reálnymi predpokladmi.

Riziká návrhu rozpočtu dosahujú 1,3 % hrubého domáceho produktu ročne, pričom ide o ich najvyššiu úroveň od začiatku hodnotení RRZ. V rámci hodnotenia návrhu rozpočtu to v piatok uviedol predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) Ivan Šramko.

Ak sa neprijmú dodatočné opatrenia do konca tohto roka, predpokladá, že deficit môže v roku 2020 dosiahnuť 1,8 % HDP a následne sa zvýšiť na 2,0 % HDP v roku 2021 a 2,5 % HDP v roku 2022.

Vláda v predloženom návrhu rozpočtu odsúva dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu za horizont roka 2020. V oblasti rozpočtovej politiky tak nepredpokladá splnenie svojho cieľa, ktorý deklarovala v programovom vyhlásení. Návrh rozpočtu predpokladá v roku 2020 medziročné zlepšenie deficitu na úroveň 0,49 % HDP. Rozpočtovým cieľom v rokoch 2021 a 2022 je dosiahnutie vyrovnaného hospodárenia.

Podľa RRZ rozpočet opakovane obsahuje riziká veľkého rozsahu, pričom to potvrdzuje aj zhoršenie odhadu deficitu pre rok 2019 zo strany vlády. Podľa predsedu RRZ Ivana Šramka príčinou horšieho vývoja rozpočtového deficitu nie je horší makroekonomický vývoj v roku 2019, ale nesplnenie rozpočtového cieľa najmä dôsledkom nadhodnotenia nedaňových príjmov a podhodnotenia výdavkov v rozpočte.

Návrh rozpočtu podľa Šramka opakuje rovnaké nedostatky ako predošlé rozpočty: nadhodnocuje nedaňové príjmy, podhodnocuje výdavky samospráv, zdravotníctva a Sociálnej poisťovne.

RRZ vzhľadom na veľkosť rizík očakáva, že dlh môže v rokoch 2019 a 2020 dosiahnuť úroveň 48,2 % HDP, čím by zostal v prvom sankčnom pásme ústavného limitu na dlh.

Bez dodatočných opatrení by prehlbujúci sa deficit v kombinácii s postupným poklesom hraníc sankčných pásiem podľa RRZ viedli v ďalších rokoch k nárastu dlhu na úrovne, ktoré by podliehali sankciám tretieho sankčného pásma.

Splnenie rozpočtových cieľov môže z pohľadu RRZ ovplyvniť aj fakt, že realizácia rozpočtu bude z veľkej časti už v rukách novej vlády. Odlišné priority novej vlády môžu vplývať na spôsob dosahovania rozpočtových cieľov.

Príkladom je podľa RRZ prehodnotenie plánovaných výdavkov, ktoré môže viesť k spomaleniu ich čerpania s pozitívnym vplyvom na deficit. Na druhej strane, realizácia nových politík bez prijatia kompenzačných opatrení by mohla riziká, naopak, zvýšiť.

Vláda 14. októbra schválila návrh rozpočtu, ktorý počíta v tomto roku s deficitom na úrovni 0,68 % HDP a v budúcom roku by mal byť 0,49 % HDP. Hrubý dlh verejnej správy by mal klesať. V tomto roku by mal dosiahnuť 47,9 % HDP a dostane sa tak pod dolné sankčné pásmo. Návrh rozpočtu predpokladá, že hrubý dlh bude klesať o ďalších 3,1 percentuálneho bodu HDP v budúcom roku a na konci horizontu by mal byť na úrovni 44,8 % HDP.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0