Kým dotácie pre tuzemský agropotravinársky sektor vlani stúpli o 13 percent na 877 miliónov eur, záporné saldo zahraničného obchodu s potravinami sa prehĺbilo takmer o pätinu na 1,65 miliardy eur.

Zatiaľ čo vývoz slovenských potravín do cudziny klesol o percento, dovoz na Slovensko vzrástol skoro o šesť percent. Import potravín, ktoré by sa dali vyprodukovať aj v stredoeurópskych podmienkach, medziročne stúpol o 180 miliónov eur. Pre porovnanie, presne také celoročné tržby dosahuje najväčšia domáca mliekareň Rajo.

Exodus z vidieka

Osobitne bolestivé je, ako sa v tomto pilieri vidieckeho života vyvíja tvorba pracovných miest. Za minulý rok z neho odišlo až štyri a pol tisíca pracovníkov. Z pôvodných 48 500 ľudí v agrosektore k začiatku tohto roku zostalo len 44-tisíc.

Počet farmárov klesá v celej Európe, ale nie tak dramaticky. V Európskej únii síce klesol o obdobných deväť percent z 10,3 milióna na 9,4 milióna osôb, avšak za oveľa dlhší čas, za roky 2012 až 2017.

Ešte horšie si Slovensko počína v európskych rebríčkoch farmárskej produktivity a šikovnosti. Údaje Eurostatu z predvlaňajšieho roku uvádzajú, že

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa