Je to jedna z neviditeľných prác v domácnosti. Prichystáte sa k veľkému umývaniu okien, dokonale vyleštíte každý rám, parapet i sklenú výplň a keď poupratujete všetky saponáty, handričky a vedierka, takmer nič nenasvedčuje tomu, že máte za sebou kus práce. Azda len svetlo, ktoré v interiéri zmocnelo.

Je možné urobiť z umývania okien zábavu, ktorá by prekonala nechuť k tejto povinnosti? Testujeme šikovných pomocníkov od firmy Kärcher, ktorí sľubujú výdatnú pomoc nielen v panelákovom byte, ale aj veľkom rodinnom dome s tuctom okien. Čistič okien VW6 Plus a vibrujúca stierka KV4 stoja po našom boku.

Zmena pravidiel

Parapetné dosky a okenné rámy patria k nábytku, sklené výplne okien hrajú sólo. Ak sa chcete nadobro zbaviť vedra so saponátovou vodou a trojice handričiek pri umývaní okien, čaká vás malá reorganizácia domácnosti. Je to ako s robotickým vysávačom – všetko zo zeme musí ísť preč, inak si stroj nenájde cestu k špine.

Rozdeľte staromódnu údržbu okien do dvoch etáp a razom to bude iné. Vždy, keď utierate prach z nábytku, venujte sa aj vnútorným okenným rámom a parapetom. Tak budú stále fit a nebudete mať nutkavé pocity pre ich údržbu pri umývaní sklených výplní. Veď patria k interiéru rovnako ako radiátory či stôl za ktorým čítate časopisy.

Sólo pre okná

Umývanie okien sa razom mení. Už ide iba o sklá zanesené vrstvou prachu, smogu a stôp dažďa, ktoré z vonkajšej strany úspešne konkurujú prachu a šmuhám vo vnútri. Je čas, pozrieť sa na ne a rozpustiť ich vo vode.

Kärcher KV4 je pomocník, vďaka ktorému k oknu neprinášate vedro so saponátom. Nabijete mu zabudovanú batériu, do nádržky vlejete saponát s predpísaným množstvom vody a všetko je pripravené. Kliknete na gombičku a motorček vo vibračnom rytme rozhýbe handričku z mikrovlákna.

Kým prechádzate po sklenej výplni z jednej strany na druhú, automat na povel tlačidla pod palcom dávkuje čistiacu zmes. Tá sa cez malé trysky dostáva do handričky, aby pomohla pri čistení skla. Jemná štruktúra vlákna spája svoje sily s vibračným pohybom a silou saponátu, takže približne polovica znečistenia sa stráca priamo pred očami.

S 571 gramami pracovnej váhy nejde o bremeno, ktoré by sa pri štvrtom, deviatom či trinástom obloku ohlásilo únavou. Skôr vás znepokojuje to bzučanie. Isté však je, že hoci pracujete s minimálnym množstvom vody, väčšina znečistenia mizne.

Práca „okenného mopu“ však nie je dokonalá a zdá sa, že šmuhy na okne sú ešte výraznejšie ako doposiaľ. Avšak iba na chvíľu.

Zotrieť a vysušiť

Vždy keď ste s jednou stranou okennej výplne spokojní, rad prichádza na druhého pomocníka – Kärcher VW6 Plus, ktorý tiež využíva zabudovaný akumulátor s motorčekom na to, aby naplnil svoje poslanie. Ide o gumovú stierku s úzkou odsávacou štrbinou, ktorá z navlhčeného skla zozberá všetku vodu a nečistoty.

Kým silikónová čepeľ pred sebou tlačí nečistoty a vodu, podtlak cez sériu otvorov vtiahne všetko do zbernej nádoby. Takže odpadá utieranie gumovej stierky po každom ťahu a nepríjemné stekanie vody cez rohy rámu na parapet.

I tentokrát je 769 gramov váhy nie veľa na to, ako rýchlo napredujete. Opakovane zisťujeme, že na jedno dvojkrídlové okno nepotrebujete viac ako štyri minúty času. Spočiatku pomalé tempo meníme za svižnejšie a zdá sa, že výsledok je stále rovnaký. Dokonalý na prvý pohľad.

Ako vyzerajú okná po umytí?

Zabudnite na zanedbané sklá s hrubým nánosom prachu. Prvé umývanie nebude dokonalé. Kde-tu zostanú mapy usadenín. Inde sa zasa v pravidelnom rytme objavia pruhy, ktoré odhaľujú nadpájanie ťahov stierky. Čosi nie je v úplnom poriadku aj napriek tomu, že čistiaci prostriedok určený pre túto súpravu nie je najlacnejší.

Druhé umývanie však vyzerá lepšie a to tretie je takmer obrazom dokonalosti. Zdá sa, že výrobca má vo veci jasno. Ak si na svoje okná vďaka zjednodušeniu umývania nájdete čas každé 3-4 týždne, výsledok bude vždy dokonalý.

Bez veľkého vybaľovania, bez špliechajúcej vody, mokrých handričiek a následného leštenia a sušenia. Veľmi vám to padne vhod v chladných mesiacoch roka. Už žiadna chladnúca voda, do ktorej neustále dolievate z kanvice teplú, aby vám nemrzli prsty.

Ruky sú pri umývaní v dokonalom suchu, všetko sa deje na pracovných častiach pomocníkov. Vašou úlohou je iba doliať saponát, nabiť batérie a opláchnuť stroje po použití.

Údržba bez problému

Vibračný mop nevyžaduje osobitnú starostlivosť. Ak sa čosi zašpiní, je to iba čistiaca poduška so suchým zipsom. Prepláchnete ju v umývadle alebo operiete s bielizňou a je hotovo. Samotný umývač okien je inou kapitolou. Vylejete z neho zozbieranú odpadovú vodu, vypláchnete nádobku a opláchnete celú jeho stierku pod tečúcou vodou.

Nemalo by sa vám v strese stať, že na čistenie zabudnete. Inak si svojho pomocníka pri ďalšom použití nájdete s povlakom plesne a húb. Príprava na použitie je tak zdĺhavejšia.

Vibrujúca stierka Kärcher KV4 (79,99€) a čistič okien s odsávaním Kärcher WV6 (99,00€) sú asi prisilným kalibrom na jednoizbový byt, kde umývanie okien nevyžaduje veľké úsilie. Ak však bývate v poschodovom rodinnom dome veľmi rýchlo pocítite úsporu času a chuť do umývania. Stačí, aby ste údržbu rámov a parapetov oddelili od sklených výplní a všetko ide ako po masle. Po vysávaní, v medzičase, alebo len tak pre radosť v peknom, slnečnom dni.

Je redaktorom víkendovej prílohy denníka SME, kde sa venuje témam dom, dvor, dielňa, záhrada. Záhradkárske a drobnochovateľské články publikuje v časopisoch Doma v záhrade, USS Záhrada, Recepty Prima Nápadů a Zahradnická kuchařka, o skúsenosti získané pri práci v dielni a na stavbe sa s čitateľmi delí v časopise Urob si sám. Aktívne prispieva i do časopisov Môj Dom a Tvorivé ekoBývanie.

Pridaj komentár