Štáty BRICS vyzvali na pokračovanie férového obchodu
14.11.2019 21:31
akt. 13.10.2020 05:21

Štáty BRICS vyzvali na pokračovanie férového obchodu

Uložiť článok
Krajiny zoskupenia známeho ako BRICS odmietli protekcionizmus a varovali, že napätie v obchodných vzťahoch a politická neistota znižujú dôveru v medzinárodný obchod, investície a ekonomický rast.

Na svojej výročnej schôdzke, ktorá sa uskutočnila v hlavnom meste Brazílie, najvyšší predstavitelia Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Južnej Afriky vyzvali ostatné krajiny, aby pri súčasnom raste protekcionizmu vo svete udržali svoje trhy otvorené a pokračovali v uplatňovaní férových a nediskriminačných obchodných pravidiel.

Päť členských štátov BRICS sa na globálnom hrubom domácom produkte podieľa približne tretinou. V tomto smere vystupoval najmä čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorého krajina je už 16 mesiacov v ostrom obchodnom konflikte s USA.

Ešte v stredu (13. 11.) uviedol, že ho „znepokojuje ekonomická šikana, protekcionizmus a jednostranné kroky v obchodnej politike niektorých rozvinutých ekonomík". Vo štvrtkovom prejave upozornil na viaceré prekážky globalizácie a ostatných členov BRICS vyzval, aby odmietli protekcionizmus a podporili multilaterálny systém Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

Ruský prezident Vladimir Putin zasa vyzval Novú rozvojovú banku BRICS, aby zvýšila objem úverov v rubľoch, čo by znížilo závislosť zoskupenia od amerického dolára. Podľa ruskej strany členské štáty BRICS podporili myšlienku vytvorenia spoločného platobného systému, ktorý by využíval národné meny členských krajín zoskupenia.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Brazília
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.