Odhŕňač snehu vs. snehová fréza.

Upratovanie snehu nemusí byť drina. Podľa čoho vyberať?

Odpratávaniu napadaného snehu sa vyhne máloktorý majiteľ rodinného domčeka, garáže alebo chalupy. Aby upratovanie snehovej nádielky nebola fyzická drina, je dôležitý výber vhodného náradia či techniky. Podľa čoho sa orientovať radí Peter Tichý, špecialista technickej podpory spoločnosti Hecht.

 

Keď odhŕňač, tak s kovovou hranou

Základom spokojnej zimy, bez stresu s každou ďalšou snehovou vločkou, je správna voľba spôsobu odpratávania snehu. Pokiaľ sa jedná o odpratanie niekoľkých metrov štvorcových pred vchodom a zametanie naviateho snehu, potom určite tradičný odhŕňač a metla postačia. Výber vhodného odhŕňača snehu ale nepodceňujte. “Prvé, na čo treba dávať pozor, je pevná spodná hrana lopaty. Táto hrana je najviac namáhaná, pretože práve ona zoškrabuje sneh z podkladu. Najlacnejšie odhŕňače majú túto hranu plastovú. Plast sa rýchlo obrusuje, prehýba sa, a takéto odhŕňače sa hodia maximálne na tenkú vrstvu čerstvého prašanu na dokonale rovnej ploche. Stačí 15 cm mokrého snehu a odhŕňač sa začne prehýbať, krútiť a je nepoužiteľné. Hrana kvalitného odhŕňača snehu musí byť kovová a dostatočne pevná, “radí Peter Tichý, špecialista technickej podpory HECHT. Veľkosť odhŕňača potom voľte podľa plochy. Ak potrebujete odhrabať a prehádzať úzky chodníček, vystačíte si s bežným odhŕňačom o šírke okolo 40-50 cm. Ak odhrabávate pravidelne parkovaciu plochu alebo príjazdovú cestu, poobzerajte sa po odhŕňači snehu so šírkou okolo 60-75 cm.

 

O level vyššie – alebo snehové frézy

Snehové frézy pomôžu s upratovaním väčšej plochy, na ktoré bežný odhŕňač už nestačí. Šetrí tak nielen čas, ale aj fyzické sily. Výber frézy závisí od typu povrchu a frekvencie upratovania. “Snehové frézy sa líšia podľa výkonu motora, šírky a výšky záberu, typu závitovky, ktorý naberá sneh, vzdialenosti odhadzovania snehu, a predovšetkým podľa množstva a kvality snehu, s ktorým si poradí. Najmä na základe týchto kritérií preto vyberajte frézu, ktorá bude vašim potrebám najlepšie vyhovovať, “odporúča Peter Tichý, HECHT.

????????????????????????????????????

 

S vrstvou prašanu si poradia ľahké snehové frézy

S vrstvou čerstvo napadaného snehu si ľahko poradia menšie, elektrické frézy. Tie bývajú spravidla riešené ako jednostupňové. To znamená, že šnek frézy v jedinom stupni sneh naberá aj odhadzuje. Sú vhodné pre odpratávanie neušľapaného snehu na menších plochách.

 

Na veľké plochy s ušľapaným snehom voľte snehové frézy s vyšším výkonom

Jednostupňové frézy sú ľahké, ľahko ovládateľné, avšak výkon sa nemôže rovnať silnejším dvojstupňovým frézam, tie bývajú spravidla benzínové. Dvojstupňová fréza v prvom stupni pomocou pevného oceľového šneku odkrojí a nahrnie aj zhutnený sneh k lopatkám druhého stupňa, ktoré sneh ďalej podrvia a komínom odhodí aj do vzdialenosti viac ako 10 m. Vďaka väčšiemu záberu a výkonu sú preto dvojstupňové frézy vhodné aj na upratovanie väčších plôch v oblastiach, kde pravidelná nádielka snehu nie je ničím výnimočným.

Sex Cam

You must be logged in to post a comment Login