blog

Čítanie je nástrojom, ktoré naučí deti kriticky myslieť: čo čítajú inšpiratívni učitelia?

štvrtok 14. novembra 2019 19:29
Št 14.11. 2019 19:29

Okolo nás je mnoho inšpiratívnych učiteľov, ktorým sa však nedostáva toľkej pozornosti, ako by si zaslúžili. Na odovzdávaní ocenení Učiteľ Slovenska 2019 bolo však všetko inak. Finalistov sme sa opýtali, čo radi čítajú a akými knihami by inšpirovali svojich žiakov.

V polovici novembra si už sotva niekto spomenie na začiatok školského roka. Prváčikovia už vedia, čo a ako v škole chodí, avšak málokto z nás zabudne na to, ako sme v prvý deň v škole plní očakávania či obáv stáli pred vchodom a zbierali odvahu na prvý krok. Možno vám ten prvý krok pomohli urobiť rodičia, avšak pod ochranné krídla vás určite vzala vaša pani učiteľka či pán učiteľ, ktorí sa zároveň stali aj vaším kamarátom či spojencom v neznámom svete.

Učitelia zohrávajú v našich životoch veľmi dôležitú úlohu. Sú našimi rodičmi, kamarátmi, opatrovateľmi, ochrancami, pomáhajú nám s ťažkými aj ľahšími úlohami, motivujú, vychovávajú, starajú sa, potešia, s láskou napomínajú, pofúkajú boľavé či udreté koleno… Sú zároveň tými, ktorí v nás objavia rôzne talenty, podporujú nás a naše nápady, dokážu z nás vykresať osobnosť, ktorou by sme bez nich neboli, a právom môžu byť hrdí, keď sa nám niečo (nielen v tom študentskom) živote podarí. Oni môžu do veľkej miery za to, kým sme. Učiteľov si nesmierne vážime (dôvody sme spomenuli v tomto blogu) a sme presvedčení, že ocenenie Učiteľ Slovenska 2019 je dôležité podporiť, keďže poukazuje na významnú úlohu učiteľského povolania. Tešíme sa, že naše kníhkupectvo malo príležitosť podporiť učiteľov aj tento rok.

 

Výber kníh, ktoré nám odporučili finalisti minuloročného ocenenia, nájdete tu. Pozrime sa však na to, čo by odporučili tohtoroční finalisti. Zaujímalo nás, o ktorej knihe si myslia, že by si ju mal človek prečítať, ktorá je inšpiratívna a z ktorej knižky čerpajú nápady na svoje kreatívne vyučovanie.

Peter Pallo – učí predmety 1. stupňa na Základnej škole s materskou školou Rudolfa Dilonga v Trstenej

Peter je laureátom ceny Učiteľ Slovenska 2019. Na jeho vyučovaní sa stále niečo deje – počas jednej hodiny tak majú žiaci rozcvičku, spev, hru na harmoniku a mnoho iného.

Mám rád knihy z vojnovej literatúry, predovšetkým obdobie druhej svetovej vojny. Inšpirujem sa príbehmi a osudmi ľudí, ktorí pocítili vo svojom živote utrpenie. Dokážem si potom viac vážiť svoje okolie, slobodu a život v mieri. Všetky utrpenia sú v porovnaní s tými, ktoré sa zmietali v osudoch ľudí počas vojny neporovnateľne viac zvládateľné. Oslovili ma najmä tieto knižky: Georgia Hunterová: Mali sme šťastie, Edith Hahnová Beerová a Susan Dworkinová: Manželka nacistického dôstojníka a Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová Tóthová: Mengeleho dievča.

Angelika Hanesz – učí informatiku a fyziku na Základnej škole s vyučovacím jazykom maďarským v Buzici

Je víťazkou v hlasovaní o Cenu verejnosti 2019.

Odporúčam knižku Literárna spoločnosť Pravé orechové: Košické staromestské poviedky. Sú to miestne poviedky, ktoré odrážajú spôsob myslenia, predstavivosti a skutočné osudy ľudí, ktorí síce netvorili dejiny, ale dôsledky historických zmien sa ich bezprostredne dotýkali. Ako  druhú knižku by som vybrala od Bulgakova: Majster a Margaréta. Občas si to znovu prečítam – sú to neuveriteľné príbehy, v ktorých nájdem zakaždým nové myšlienky. Knižka je zmesou zábavnej grotesky a neobyčajnej romantiky.

Florián Danko – učí elektrotechniku a odborné predmety na strednej odbornej škole informačných technológií v Bratislave

Nedá sa vybrať jedna knižka, odporučil by som ich hneď niekoľko. Kniha od Zuzany Berovej a Petra Bera: Umenie byť učiteľom je knižka síce útla vzhľadom, ale veľká obsahom. Manželská dvojica Berovcov zostavila knihu, ktorá inšpiruje, ponúka podnety do pedagogickej praxe a posilňuje odhodlanie učiť lepšie. Podporujú snahu priniesť inovácie do tried aj zaujímavými seminármi. Učiť s láskou, rešpektom a predovšetkým ostať sám sebou, to je len drobná ukážka skvelej práce, ktorú prezentujú. Druhou knižkou je Ken Robinson: Ve svém živlu. Ken je skvelý motivátor a rečník, vie, ako v človeku prebudiť radosť. V knihe som našiel skvelé postrehy a podnety v oblasti vzdelávania a obohatila ma nielen v profesnom, ale aj osobnom živote. Tretiu knižku, ktorú by som odporučil je od Dalea Carnegieho: Ako si získavať priateľov a pôsobiť na ľudí. Kniha sa už dočkala množstva vydaní a aktualizácii, čím nestráca príťažlivosť a autenticitu. Drží krok so súčasnou dobou a veľmi výstižne poukazuje na základný faktor, nestratiť aj v hektickej dobe empatiu a záujem o ľudí okolo. Poslednou knihou, ktorá ma chytila za srdce je Vzdelaná od Tary Westover. Prečítate si silný príbeh, ktorý dokonale vystihuje podstatu a potrebu vzdelania. Cesta za poznaním, na ktorú Tara vykročila aj napriek tomu, že stratila rodinu, no získala samu seba. Otázky, či viac stratila, alebo získala a najmä množstvo podnetov, ktoré sa po prečítaní vynárajú. Túžba po vzdelaní je kľúčovou, aby sme porozumeli svetu a nepohltila nás zmes poloprávd, či propagandy. Vedieť znamená pochopiť a myslieť, neprijímať slepo názory, ale formovať si tie vlastné. Síce beletriu čítam zriedka, ale táto kniha zarezonovala.

Júlia Jánošíková – učí fyziku na gymnáziu v Malackách

Odporučila by som knižku od Martina Mojžiša: Jeden výdych koňa. V tejto knižke nájdete zaujímavo vysvetlené jednotlivé fyzikálne javy a zákonitosti. Druhou knižkou, ktorú by som čitateľom odporučila je Janette Motlová Maziniová: Cigánka – nájdete v nej iný pohľad na vec.

Jana Kramárová – učí predmety prvého stupňa na Súkromnej základnej škole v Novej Dubnici

Páči sa mi knižka od Friedricha August von Hayeka: Cesta do nevoľníctva. Zaujala ma, pretože za najvyššiu hodnotu považujem slobodu a zdá sa, že ani 30 rokov od nežnej revolúcie to s ňou nie je také isté. Hayekov odkaz ako ekonóma, politika a filozofa je stále aktuálny, varuje pred nebezpečenstvom centralizácie moci v rôznych systémoch. Druhou knihou, ktorú by som odporučila je od Svetlany Alexijevič: Vojna nemá ženskú tvár. Páči sa mi román, v ktorom o vojne rozprávajú ženy. Rozprávajú ľudsky, trpiac, niekedy viac pomlčiek a vzdychov ako slov. Chýbajú oslavy hrdinov a víťazstiev. Verím im. Je to taký ženský pohľad, ktorý zahŕňa všetko: trpiace stromy, zvieratá, prírodu… Druhou knižkou, ktorú by som odporučila je od Slávky Kubíkovej: Klub nerozbitných detí. Je to veľmi zaujímavo, výstižne napísaná kniha o dnešnom svete technológií a ich účinkoch na tých najzraniteľnejších – na deti. Kniha pomáha rodičom chápať deti v kontexte modernej doby a chrániť ich. Knihu som už požičala viacerým rodičom detí, ktoré učím. Sama som ju dostala od kolegu učiteľa. Našla som v nej veľa výstižných dobrých rád vhodných do slovenských pomerov.

Dagmar Môťovská – učí matematiku, informatiku a etiku na Súkromnej základnej škole v Bratislave

Kniha Sítě od Petry Dvořákovej ma vtiahla svojím štýlom, zrozumiteľným a ľudským. Sú to tri príbehy, ktoré oslovia. Veľmi zaujímavou knižkou je Ilustrovaný atlas neuveriteľných faktov o zvieratách od Maji Safstromovej. Nájdete v nej veľmi stručne, jednoducho popísané zaujímavé fakty a milé obrázky. Doteraz som nevedela, ktoré zviera má tri srdcia, ani ktoré zviera chová iné zvieratá. A v neposlednom rade by si čitatelia mali prečítať Ako som sa stal sám sebou od Irvin D. Yaloma.  Je to môj obľúbený spisovateľ. Psychoterapeutické príbehy píše pútavo aj pre laického čitateľa. Ja hltám všetky jeho knihy. Táto je autobiografická, píše aj o inšpiráciách k predošlým knihám. Pre mňa bola krásnym zastrešením jeho diela.

Stanislava Opátová – učí matematiku a slovenský jazyk na Základnej škole s materskou školou v Nižnej

Vyzdvihla by som knihy Francesca Cavallová, Elena Favillová: Príbehy na dobrú noc pre rebelky 1 a 2 – sú to inšpiratívne príbehy žien, vyberám z toho poučné príbehy pre žiakov na ranné čítanie v triede. Ešte by som odporučila knihy Jordan B. Peterson: 12 pravidiel pre život – poučné do života, výborné na zamyslenie; a Matthew Walker: Prečo spíme – je veľmi dôležité vedieť, na čo všetko má spánok vplyv a aký je dôležitý, snažím sa “viac spať” 🙂

Monika Siváková – učí dejepis, občiansku náuku a aplikovanú ekonómiu na Gymnáziu V.B. Nedožerského v Prievidzi

Veľmi sa mi páčia knihy z Kozmickej trilógie od C.S. Lewisa: Malakandra, Perelandra, Thulkandra – začítate sa do hlbokého uvažovania nad pravdami života. Kniha od  S. Hawkinga – Stručná história času vás vtiahne do tajov vesmíru, vysvetlí funkcie platných teórií relativity, mechaniky, kvantových častíc.

Lenka Škarbeková – učí biológiu a chémiu na gymnáziu v Gelnici

Vrelo odporúčam knihu Zo dna ku hviezdam od Dušana Kadleca – čítanie tohto knižného titulu nie je iba čítaním, vyzdvihujem jej silne motivačnú hodnotu v dobe, keď sa nám denne stávajú situácie, či nás z každej strany atakujú množstvá negatívne ladených správ a jej povzbudzujúci náboj. Knihu odporúčam všetkým, pretože život žiadneho človeka nie je prechádzkou v ružovej záhrade. Ak sme šťastní, má oddychovú funkciu, no myšlienky dokážu vzbudiť hlbšie zamyslenie sa čitateľa a nájsť vysvetlenie, súvis a opodstatnenosť situácií, ktoré sa nám už reálne stali. Ak nie, jej myšlienky nenechajú čitateľa rezignovať a pasívneho, ale práve naopak, sú impulzom, ktorý dokáže pozitívne aktivizovať a naštartovať. Všetko v našom živote sa deje z nejakých príčin a má naozaj svoj význam, aby nám to ,,pomohlo rásť”. Čo podstatné však kniha prezentuje je uvedomenie si toho, že svoj život máme v rukách stále iba my 🙂

Marek Tóth – učí biológiu a chémiu na Základnej škole v Komárne

So žiakom robíme výskum na viatych pieskoch v Chotíne a bol som veľmi rád, že existuje publikácia Flóra a fauna viatych pieskov Slovenska (Kalivoda) ktorá nám pomáha pri určovaní niektorých druhov. Podobne som sa potešil knihe Odhalené tajomstvá chémie. Z kníh pre bežného čitateľa by som vybral knihu od Y. N. Harariho: Sapiens stručná história ľudstva – túto knihu by som odporučil prečítať každému Homo sapiens 🙂