Menu pre budúce mamy: Jablká a hrušky kedykoľvek

Redakcia | 17. september 2022
Menu pre budúce mamy: Jablká a hrušky kedykoľvek

Prirodzene sa počas tehotenstva snažíme telo "nadopovať" dobrými vecami, aby bolo bábätku v brušku dobre. Čo sa týka ovocia a zeleniny, nemusíte siahať po exotických druhoch - aj s citrusmi opatrnejšie - ale po našom lokálnom ovocí.

Jablká pre tehotnú 

Hoci jablká neobsahujú takmer žiadne bielkoviny, majú vysoký obsah vody (až 84 %) a až 30 % z ich obsahu sacharidov tvorí vláknina. Mimoriadne bohaté sú nielen na vitamíny, ale aj stopové prvky. Zo šupky a dužiny sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventívnym účinkom.

Pôsobia ako vynikajúca omladzovacia kúra. Jablká regenerujú a očisťujú organizmus a znižujú hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Účinné sú pri bolestiach hlavy a závratoch, pomáhajú pri hnačke a zápche (proti hnačke sladké jablká, pri zápche zasa kyslé, čo povzbudzuje činnosť čriev). Jablká sú osvedčeným prostriedkom aj pri ťažkostiach s kĺbmi. 

Hrušky pre tehotnú 

Veľmi chutným ovocím sú aj hrušky. Už dávnejšie je dokázané, že veľmi efektívne čistia črevá, ale tiež zlepšujú náladu. Ich domovom je Ázia. Hrušky sú bohatým zdrojom zinku, vápnika, kyseliny listovej a fosforu.

hrušky počas tehotenstva

Zároveň majú močopudné a detoxikačné účinky na organizmus. V niečom dokonca predstihujú jablká. Pre vysoký obsah draslíka a vlákniny sú ideálne pri udržiavaní optimálnej hmotnosti.

Nachádza sa v nich špeciálny antioxidant glutatión, ktorý spolu s draslíkom chráni pred vysokým tlakom.

Chcete vedieť ako rastie vaše bábätko v brušku a čo vás v danom mesiaci tehotenstva čaká?

Sledujte našu KALKULAČKU TEHOTENSTVO TÝŽDEŇ PO TÝŽDNI

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: