Čajík pre dojča: Odkedy a aký je vhodný?

redakcia | 14. november 2019
Čajík pre dojča: Odkedy a aký je vhodný?

Podávať dojčaťu čaj alebo nie? Kedy je čaj pre bábätko či dieťa vhodný a aký, dočítate sa v našom článku.

Dojčené dieťa v prvom polroku čaj ani iné tekutiny nepotrebuje

Plne dojčené dieťa nepotrebuje do konca 6. mesiaca veku žiadnu inú potravu ani tekutinu ako materské mlieko. Materské mlieko pokrýva jeho potrebu hladu i smädu.

Keď dieťa začne piť z prsníka, najprv tečie redšie mlieko s nižším obsahom tuku, ktoré mu uhasí smäd. Postupne mliečko hustne a zasýti ho. Aj preto je dôležité vždy vyprázdniť jeden prsník a až potom, ak to dieťatko vyžaduje, pokračovať dojčením aj z druhého prsníka.

Dojčenému dieťaťu v prvých šiestich mesiacoch sa čaj podáva iba vo výnimočných prípadoch, napr.:

  • zo zdravotných dôvodov (choroba, horúčky, hrozba dehydratácie)
  • v období tropických horúčav pri dlhších pobytoch vonku – ale väčšinou aj v tomto prípade postačí materské mlieko.

Od ukončeného 6. mesiaca veku spolu so zavádzaním príkrmov podávame tekutiny i dojčenému dieťaťu. Ideálnou tekutinou je prevarená dojčenská voda, resp. nesladený čaj.

Do čaju cukor alebo med?

Do prvého roku života (a ak je to možné, aj dlhšie) by sme dieťatku nemali sladiť nič. Med z dôvodu možnej alergizácie odporúčajú odborníci zaradiť do stravy dieťaťa až po druhom roku života.

Dojčatám teda podávame nesladený čaj, príp. čo najmenej sladený čaj.

Bylinkový alebo ovocný čaj pre bábätko?

Dôležité je, aby to bol detský čaj, t.j. čaj určený špeciálne deťom. Detské čaje sa vyrábajú väčšinou z bylín alebo ovocia, z ktorých sa vyberajú nealergizujúce druhy bez pridania umelej či prírodne identickej arómy.

Vyhýbame sa čajom, ktoré obsahujú kamilky, pretože sú závažným alergénom.

Môžeme si vybrať z troch druhov čajov:

  • vreckových (porciovaných),
  • sypaných čajov
  • instantných (granulovaných).

Každý z nich má výhody i nevýhody.Väčšina odborníkov uprednostňuje sypané čaje, pretože z porciovaných vrecúšok sa údajne tiež môžu vylúhovať látky nevhodné pre dojčatá.

Detské, či už porciované, sypané alebo instantné čaje podliehajú prísnejšej bezpečnostnej kontrole ako klasické čaje, určené dospelej populácii. Napriek tomu sa už v minulosti stalo, že v porciovanom detskom čaji bolo zistené nepovolené množstvo škodlivín a čaj sa sťahoval z trhu.

A čo tak instantný čaj?

Technológia spracovania instantného čaju je podobná ako pri známom kakau, ktorému hovoríme Granko. Granulované čaje obsahujú v sebe i prírodné cukry – väčšinou sacharózu alebo dextrózu, čiže pokiaľ ste sa pre ne rozhodli, dieťa by ich nemalo piť z fľašky, a rozhodne nie pri zaspávaní.

Čaj musí mať na obale uvedené zloženie a odporúčaný vek dieťaťa pre jeho užitie. Treba povedať aj,  že technológia spracovania sušeného čaju je prirodzenejšia ako pri čajoch instantných-granulovaných, rovnako sypané čaje obsahujú menej prídavných látok, resp. naozaj kvalitné detské čaje  ich vôbec neobsahujú (čítajte vždy etikety).

 TIP MAMA A JA: Deťom, rovnako ako i dospelým, by sme mali obmieňať druh bylinkového čaju, t.j. nepodávať stále napr. repíkový čaj.

Čajík podávať bábätku z fľaše alebo pohárika?

Vhodné je začať dieťa učiť piť okamžite z pohárika. Samozrejme, nedojčené dieťatko v prvom polroku života piť z pohárika nedokáže, preto ho kŕmime z fľaše s cumlíkom. Pokiaľ mamička ešte čiastočne dojčí, je vhodné podávať tekutiny lyžičkou alebo injekčnou striekačkou.

Deťom starším ako šesť mesiacov, ktoré už sedia bez pomoci, podávame tekutinu v poháriku. Dnes sú na trhu špeciálne dojčenské poháriky so sosáčikom, z ktorých sa deťom pije ľahšie a je menšia pravdepodobnosť, že sa oblejú.

Teplý či studený čaj?

Záleží od ročného obdobia, ale vo všeobecnosti sa za ideálny považuje vlažný čaj – s teplotou ľudského tela, t.j. približne 37 °C. V zime, samozrejme, môžete dieťaťu podať na zahriatie i teplejší čaj – ale pozor, malé dieťa je oveľa citlivejšie na teplotu ako dospelý človek. To znamená, že čo sa nám vidí byť vyhovujúce, môže byť pre dieťa horúce a obariť ho. Preto ak si nie sme istí, či čaj nie je preňho ešte priteplý, počkajme radšej, kým trochu vychladne.

 Ako sa robí rýchly test správnej teploty?
Nakvapkajte si niekoľko kvapiek čaju na miesto v ohybe lakťa – a ak vás čaj nepáli ani nechladí, jeho teplota by mala byť okolo 37 °C.

Nočný čajíkový "horor"

Je veľa dojčiat, ktoré v noci vyžadujú mliečko. A veľa rodičov, ktorí postupne mliečko nahrádzajú v noci čajíkom a ponúkajú ho dieťatku pri každom zobudení. A výsledok? Dieťatko sa v noci budí pokojne i každú hodinu (niektoré i každých 20 minút) a dožadujú sa svojho čajíka. A ak si naňho zvykne, je možné, že budete s čajíkom vstáva v noci i k dvojročnému dieťaťu a nevyspíte sa ani vy, ani dieťa.

Riešenie? Novorodenec sa môže v noci budiť hladný či smädný i každé dve hodiny, zdravé polročné dieťa by sa už budiť nemuselo, a ak áno, tak maximálne raz či dvakrát. Dieťa v noci mnohokrát nepotrebuje ani čaj ani mliečko, chce prítomnosť mamy, uistiť sa, že nie je na svete samo. Skúste predtým ako mu ponúknete čaj, dieťatko pohladiť, prihovoriť sa mu, pokolísať, uspať na rukách – je to uprostred noci možno náročnejšie ako načiahnuť ruku za pripraveným čajíkom, ale časom by ste mali dosiahnuť, že sa bude budiť menej často.

 

Aké bylinky sú pre deti vhodné?

medovka – upokojuje a pomáha dobrému spánku
materina dúška –  má upokojujúci účinok, je výborná pri prechladnutí
lipa – má sladkastú chuť, väčšina detí ju má rado a je výborná pri prechladnutí , nemá sa podávať pravidelne bez prestávky
fenikel – uľavuje brušku, neodporúča sa podávať novorodencom, môže práve naopak spôsobovať nadúvanie
šípky – prírodný zdroj vitamínu C
roibos – výborný zdroj minerálov, odporúča sa však podávať až väčším bábätkám, nie novorodencom
ibištek – výborný pri prerezávaní zúbkov
aníz – pri bolestiach bruška, nie je však vhodný pre novorodencov
čučoriedka – pomáha zastaviť hnačku či pri iných zažívacích problémoch
doma vyrobený pečený čaj

Tieto radšej nie:
harmanček – silný alergén, ale je napriek tomu pridávaný takmer do všetkých detských čajov
repík – neodporúča sa pri deťoch do 2 rokov

Pri výbere vhodných byliniek sa iaďte aj vekom dieťaťa. Do troch mesiacov veku by sa  nemali podávať žiadne bylinky. Od pol roka už dieťa môže niekoľko druhov a vo veku 4–5 rokov mu môžete variť čaje z rovnakých byliniek ako sebe. Samozrejme, ak dieťa nie je hypersenzitívne či  alergik.

Okrem spomínaných bylinkových čajov odporúčajú pediatri i slabučký čierny čaj (tiež vhodný pri zápche aj hnačke) a šalviový.

Tip na čajíky pre dojčatá

Feniklový čaj

1/2 čajovej lyžičky feniklu, 2 dl prevarenej dojčenskej vody.

Fenikel zalejeme polovicou pripravenej vody a necháme lúhovať 5 minút. Po vylúhovaní zalejeme zvyšnou vodou. Skontrolujeme, či má čaj správnu teplotu a podávame.

Studený detský čaj

Detský čaj zalejeme studenou vodou. Pri studenom zaliatí si čaj uchováva vzácne vitamíny (napr. šípkový - vitamín C) a éterické oleje a necháme cca 5 minút lúhovať. Takto pripravený čaj, hlavne v lete dokonale uhasí smäd.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: