Čo znamená zavedenie benzínu E10 na Slovensku? Aké problémy spôsobí a ktorých áut sa dotkne

Čo znamená zavedenie benzínu E10 na Slovensku? Aké problémy spôsobí a ktorých áut sa dotkne

Bratislava 14. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Keďže téma zmeny 95 oktánového benzínu za benzín E10, ktorý je ekologickejší, lebo obsahuje viac biozložky (etanol a ETBE) veľmi zaujala našich čitateľov, požiadali sme o podrobnejšie a odbornejšie informácie Radoslava Jonáša zo  Združenia pre výrobu a využitie biopalív (ZVVB).

Ilustračné foto

Bude k dispozícii od 1. januára 2020 95 oktánový benzín?

Reklama

Áno. Dnes vodiči na benzínových pumpách tankujú najbežnejší  95 oktánový benzín s označením E5, čo znamená, že ide o benzín, ktorý obsahuje cca 7 % obj. biozložky (etanol a ETBE). Slovenský parlament schválil zákon, podľa ktorého sa od 1.1.2020 zvyšuje podiel biozložky z dnešných cca 7% na 9%, teda od 1.1.2020 bude na pumpách k dispozícii naďalej 95 oktánový benzín, u ktorého sa zmení z titulu zvýšenia obsahu biozložky označenie z E5 na E10. Táto zmena v žiadnom prípade neznamená zánik 95 oktánového benzínu. Benzín 95 E10 je v súlade s novelizovanou technickou normou EN 228 platnou v SR od r. 2012.

 

Reklama

E10 v Európe a vo svete

E10 sa používa dnes vo Francúzku, Fínsku, Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Nemecku, Estónsku, Fínsku, Rumunsku a  Bulharsku, od 1.1.2020 sa bude používať aj v Litve, Maďarsku a na Slovensku, spolu v 12 krajinách Európy, čo predstavuje viac ako 210 miliónov ľudí a cca 42% všetkých obyvateľov Európy.

Vo svete sa E10 používa v USA, Kanade, Indii, Číne, Brazílii, Argentíne, Austrálii, Novom Zélande a v mnohých ďalších krajinách. Pričom všade je vidno dlhodobý trend podiel biozložky ešte ďalej zvyšovať (dané existenciou environmentálnych cieľov a ich vymožiteľnosťou).

 

E10 a staré autá

Reklama

Podľa štúdie Holandského normalizačného úradu „Testy motorov s novými typmi biopalív a vývoj biopalivových noriem“ benzín E10 nemá žiadny negatívny vplyv na motor ani palivovú sústavu (palivová nádrž z ocele, hliníka a plastov, palivové hadičky z PTFE a väčšinu elastomérov PTFE, NBR, POM, AEM, CPE, CSPE, HNBR a FKM). Benzín E10 je nekompatibilný iba s PUR tesneniami, ktoré sa dajú veľmi ľahko vymeniť za kompatibilné.

Na Slovensku je priemerný vek áut 13,5 roka, v Rumunsku 16,2 roka. V Rumunsku je E10 zavedená od 1. januára 2019 a bez akýchkoľvek problémov sa ujala.

Ako vlastník auta zistí, že práve pre jeho auto je motor E10 nevhodný?

ZVVB nie je zrejme ten správny partner na takúto technickú otázku, ale na základe našich vedomosti v tejto oblasti by sme odporúčali nasledovný postup:

Reklama

V základnom ACEA zozname, ktorý udáva zoznam modelov aut, kde výrobca garantuje kompatibilitu s E10, si môže motorista overiť, či tam jeho auto je, pripadne v technickom preukaze alebo príručke používateľa.

https://www.acea.be/uploads/publications/130329_%28revised%29_ALL_ACEA_SAAB_JAMA_E10_COMPATIBILITY.pdf

Ak ma motorista pochybnosti, je vhodné tiež kontaktovať autorizovaný servis alebo predajcu danej značky auta, ktorí majú najlepšie informácie o komponentoch použitých v nimi predávaných autách, pripadne pozrieť na webstránke automobilky.

Prax v Bulharsku, Rumunsku a Indii hovori o tom, ze všetky tam používane auta sú vhodne na E10 a žiadny kolaps, výmeny starých aut alebo poruchy z titulu používania E10 neboli zaznamenané. Vozový park týchto krajín je starší ako slovenský vozový park.

 

Fakty a expertné odhady:

  • V SR je priemerný vek 13,5 r.
  • V SR je k 31.10.2019 evidovaných 2 385 070 osobných vozidiel
  • Max 40% z evidovaných osobných vozidiel má benzínový motor (expertný odhad), čo je zaokrúhlene 1 000 000 kusov.
  • Max 20% z osobných vozidiel s benzínovým motorom je starších ako 11 rokov (expertný odhad), čo je cca 200 000 kusov.

Na základe uvedenej štúdie a počtov áut v SR sa dá odvodiť, že z počtu cca 200 000 starších benzínových áut je cca 10% nekompatibilných s benzínom E10, čo je cca 20 000 áut, pričom nekompatibilita znamená v podstate len tesnenie z PUR, ak je v aute použité a príde do styku s benzínom. Nejde o nádrž, hadice, potrubia, ani valce, karburátor, vstrekovacie trysky, ventily či blok motora.

Tento počet 20 000 áut predstavuje 0,8 % z celkového počtu registrovaných osobných áut. Pre tieto autá je riešenie výmena PUR tesnení alebo používanie zrejme o niečo drahšieho prémiového benzínu E5, ktorý bude podľa asociácie ropného priemyslu (SAPPO) naďalej dostupný.

So zavedením 95 oktánového benzínu E10 teda nebude mať problém cca 99% osobných aut na Slovensku.

 

Reklama

E10 a cena benzínu

Cena benzínu a cena etanolu sú na porovnateľnej úrovni, pričom etanol je v niektorých obdobiach o niečo drahší, ale aj lacnejší. Vzhľadom na nárast obsahu etanolu o cca 2% a cenových relácií benzínu a etanolu je rozdiel v nákladoch max 0,4 centu/l benzínu, avšak samotné stanovenie jeho ceny na pumpe je v kompetencii výrobcu a predajcu benzínu. Cena benzínu však oveľa viac – až v desiatkach centov kolíše v dôsledku zmien ceny ropy, preto vplyv 0,4 centov/l je marginálny a pre bežného motoristu nepozorovateľný.

 

Prečo E10?

Aktuálne biopalivá zabezpečujú až 70% úsporu emisií skleníkových plynov oproti fosílnym palivám  a tak pomáhajú plniť ciele v znižovaní emisií a súčasne vo zvyšovaní objemu obnoviteľných zdrojov energie v doprave. E10 je najlacnejším spôsobom ako ku stanoveným cieľom prispieť tak, aby to motoristi pocítili čo najmenej.

Reklama

Naviac je tu dôvod nášho zdravia. Etanol produkuje oveľa menej škodlivých emisií oproti benzínu, ide najmä o redukciu emisií benzénu a prachových častíc, je preto v našom osobnom záujme mať zdravšie a ekologickejšie palivo.

 

Odkiaľ je etanol a z čoho sa vyrába?

Etanol ako biozložka do benzínu pochádza zo Slovenska. Vyrába sa hlavne z kukurice, ktorú pestujú slovenskí farmári. Poľnohospodárske plodiny sa pestujú rovnako, bez ohľadu na to, či sú určené na potraviny alebo na priemyselné použitie, vrátane chemického ošetrovania a hnojenia. Hnojenie aj chemické ošetrovanie musia byť v súlade s pravidlami  schválenej farmárskej praxe a samotná výroba s prísnymi pravidlami trvalej udržateľnosti.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali