Aj oteckovia môžu dojčiť. Svojím spôsobom

Dojčiaca matka je symbol, ktorý oslovuje ľudí odpradávna. Muž, ten v tom najrôznejšom výtvarnom spracovaní vzťahu rodiča a dieťaťa vždy chýba. Pritom aj on je pre dojčiacu ženu dôležitý.

shutterstock_1033414105-1100x618.jpg Zdroj: Shutterstock

Hovoria o tom mamičky samy a potvrdzujú to aj početné štúdie. Z jednej z nich, uverejnenej v roku 2013 v časopise Pediatrics, vyplýva, že 60 % žien prestalo dojčiť, aj keď nechceli. Viedli ich k tomu rôzne dôvody, napríklad návrat do práce, problémy pri dojčení, pocit, že nemajú dosť mlieka.

Ale zároveň to pripisovali aj tomu, že sa im nedostalo dostatočnej podpory alebo poučenia od zdravotníkov a tiež od partnera alebo rodiny. A práve pre podporu otecka pri dojčení sa vyslovila viac ako polovica z asi 700 žien oslovených pri jednom francúzskom prieskume pri príležitosti októbrového Medzinárodného týždňa dojčenia.

Všeobecne sa najviac sťažovali na to, že by uvítali pomoc partnera pri dojčení v noci a pri nočnom vstávaní k dieťaťu vôbec. Ale hodilo by sa im aj viac informácií na túto tému. Určite je pre ne zaujímavé vedieť, ako sa k celej záležitosti stavajú samotní muži. Škála postojov je rôzna.

Od nadšenia k frustrácii

Paul: „Keď Marianne dojčila nášho Arnauda, tak mi to pripadalo úžasné. Zdalo sa mi to ako isté pokračovanie toho, čo sme zažívali, keď bola tehotná. Bol som na svoju ženu hrdý. Jej prsia sa mi zdali fantastické. Vďaka nej naše dieťa rástlo. Dokázal som sa na to pozerať fascinovane stále dookola.“

Pierre: „Na toto obdobie spomínam dosť nerád. Som za dojčenie, pretože je to pre dieťa dobré, ale zažil som šok, keď som videl svojho syna prisatého k prsníku svojej ženy, oboch v stave dokonalej blaženosti. Cítil som sa odstrčený, dokonca som aj žiarlil.“

Pierrove pocity nie sú nijako nezvyčajné. Niektorí muži si proste myslia, že táto predĺžená fáza vzťahu matka-dieťa, ktorá sa zrodila v tehotenstve, ich zase len odsúva na druhú koľaj. Poriadne problémy to môže spôsobiť aj v sexuálnom živote.

Ukradnutý erotický symbol

Pre niektorých mužov je predstava, že ich žena ponúka prsník niekomu inému a ešte z toho má potešenie, dosť ťažko znesiteľná. Málokto k tomu pristupuje ako Stefan, ktorý si zerotizoval celú situáciu, „zbožňuje svoju Sofiu s jej bujným poprsím“ a pripadá mu „príťažlivá a sexi“.

Iní čerství oteckovia sú oveľa zdržanlivejší až hanbliví. Pre nich býva dojčiaca žena synonymom matky a jej prsníky sú určené výhradne na kŕmenie dieťaťa. Na druhej strane, nie je to zase až tak dávno, keď sa tradovalo, že sex by mal byť počas dojčenia dieťaťa tabu.

Dokonca panovali také povery, že mužské spermie skazia materské mlieko a dieťa tým bude trpieť. Skrátka, dojčiaca žena nemala nárok na rozkoš. Pritom naopak, zmenený tvar pŕs a ich nová funkcia ponúka nové možnosti nepoznaných sexuálnych skúseností a zážitkv. Samozrejme, záleží aj na náture a potrebách páru.

Dojčenie a sex

Existujú partnerské páry, ktorým pripadajú rôzne intímnosti prirodzené a príjemné, napríklad hneď po návrate ženy z pôrodnice, iné v tomto období nemajú na sex chuť.

„Z prsníkov jej stále tieklo mlieko a tie hrozné podprsenky, ktoré vtedy nosila. Stále som mal pred očami dieťa prisaté na prsníku, proste som na sex s ňou ani nepomyslel,“ spomína Benedikt. So ženou začali intímne žiť, až keď ich Charles pil z fľaše.

Rozhodnúť sa musia obaja

Aj keď matka dojčí, otec by mal tiež do toho čo hovoriť. Dojčenie by mali chcieť obaja partneri a oteckova prítomnosť v takom prípade pôsobí blahodarne. Navyše môže pomáhať svojej partnerke nájsť správnu pozíciu, pri ktorej sa bábätko pohodlne a správne prisaje.

Pre niektoré ženy je to úľava, keď s nimi partner prežíva tieto okamihy, zvlášť ak si mamičky s malým bábätkom nie sú v mnohom isté. Ak ich muž dokáže povzbudiť, upokojiť, je to pre ne úľava, že na to nie sú samy. Otec by mal v takej situácii fungovať ako zázemie, opora, chrániť ženu pred tlakmi z okolia.

Na nej zase je, aby si uvedomila, že je mu potrebné nejakým spôsobom nahradiť väzbu, ktorú ona sama zažíva s dieťaťom pri dojčení. Niektoré matky to robia tak, že z času na čas odsávajú mlieko a otecko ho potom dáva dieťatku vo fľaške.

Čo robiť, aby ste sa necítili mimo hry

  • Ak vám prekáža, že vaša žena dojčí na verejnosti, povedzte jej to a nechajte si to ako chvíľku rezervovanú len pre vás troch.
  • Snažte sa, aby sa partnerka pri dojčení cítila príjemne, vytvorte pre ňu zodpovedajúce prostredie. Spravte si na ňu v tej chvíli čas, vypnite telefón, pomôžte jej zaujať nejakú príjemnú pozíciu.
  • Niektorým ženám sa napríklad páči, ak ich objímete. Ten moment je náhle ešte dôvernejší.
  • Nájdite si spôsob, ako tráviť s dieťatkom čas sami vo dvojici. Pri spoločnom kúpeli napríklad zažijete, aké to je, navzájom sa dotýkať telo na telo. Ale príjemné je aj nosiť dieťa v nosidle pri prechádzke.
7.12.2020 3:47| autor: Helena Chvojková 

Čítajte ďalej

Chcete získavať najnovšie informácie zo sveta tehotenstva a materstva?

Prihláste sa na odber nášho newsletteru vyplnením svojej e-mailovej adresy.

Chyba: Email nie je v správnom formáte.
OK: Váš email bol úspešne zaregistrovaný.

* Newslettery vám budeme zasielať najdlhšie 3 roky alebo do vášho odhlásenia. Viac informácií na e-mailovej adrese: gdpr@babyweb.sk.

TOPlist