Vonku za každého počasia? ROZKAZ!

Katarína Hlavatovičová | 13. november 2019
Vonku za každého počasia? ROZKAZ!
foto: archív autorky

“Neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie.” Či vonku prší, či sneží, praží slnko alebo mrzne, či fučí alebo padajú z neba traktory (to by jednohlasne a nadšene ocenili obaja a tie dvere vyvalili)... Od rána sa u nás stepuje pri vchodových dverách s topánkami v rukách.

Faktom síce je, že práve to momentálne “dobré” oblečenie vyzerá skutočne zle (jediná bunda s kapucňou čo nepremoká je tá, v ktorej som asi ešte odmaturovala), ale o tom som nechcela. 

Moknem a mrznem

Skutočne vyzerám ako správne zapálená matka. Zmoknutá a uzimená to áno... ale fakt motivovaná. Vonku sa predsa buduje imunita, dieťa má mať voľný pohyb, slobodu, kontakt s prírodou. Má behať a skákať, vyliezať a vykrikovať, skákať po blate a zbierať kamene, drať kolená, ochutnávať paličky, skmúmať zdochnutých vrabcov a naháňať túlavé mačky kým môže... 

Mohla by som sa tváriť hrdo a nájsť výskumy ktoré podporujú to, aká som super že im to každý deň dovolím . Že riskujem sople a stále plnú práčku. 

Radšej by som zostala doma v teplúčku

Ale bohužiaľ...Keby som tak mala na výber. Ako ja by som si v teplúčku stavala lego alebo kreslila...

Musela som však chcem-nechcem zvoliť cestu menšieho odporu. A synonymom odporu je u nás momentálne snaha zabaviť ich vnútri súvisle dlhšie ako hodinu a pol bez toho,  aby niekto prišiel k fyzickej alebo psychickej ujme. 

A tak keď má dnes stretnete zmoknutú v tej sto ročnej hnusnej bunde, spravte mi radosť a pomyslite si, aká som super.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: