Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Zomrel Raymond Poulidor, večne druhý na Tour de France

Slovenský cyklista Peter Sagan s Ryamondom Poulidorom, archívna snímka. Foto: TASR/AP

V období rokov 1964 - 1976 skončil Poulidor celkovo trikrát druhý v celkovej klasifikácii Tour de France a päťkrát tretí.

Bordeaux 13. novembra (TASR) - Vo veku 83 rokov zomrel v stredu bývalý francúzsky cyklista Raymond Poulidor. Presná príčina úmrtia nie je známa, no v nemocnici ležal už od začiatku októbra. Informáciu potvrdila agentúre AFP jeho manželka Gisele.

V období rokov 1964 - 1976 skončil Poulidor celkovo trikrát druhý v celkovej klasifikácii Tour de France a päťkrát tretí. Aj preto mal prezývku "večne druhý". Pretekal v časoch dominancie Belgičana Eddyho Merckxa.

Ľutosť nad úmrtím jedného z najpopulárnejších francúzskych športovcov prejavil aj prezident Emmanuel Macron. "Jeho činy, odvaha a honosnosť zostanú zakotvené v našej pamäti. V srdciach francúzskeho ľudu bude naveky nosiť žlté tričko," uviedol Macron.

Skon svojho hlavného protivníka nenechal chladným ani Eddyho Merckxa. "Som veľmi smutný. Počas kariéry sme boli súperi, no po jej skončení sme trávili veľa času spolu. Bol spojivom medzi profesionálnou cyklistikou a jej pôvodnou obdobou. Pamätám si, ako sme ho mohli v krátkom čase vidieť na Tour de France i s organizátormi na vidieckych pretekoch. Reprezentoval skutočnú tvár cyklistiky ako ľudového a prístupného športu," povedal pre AFP slávny Belgičan.

K spomínaniu nad úspešnou kariérou Poulidora sa pripojilo aj vedenie Tour de France. "Neboli to len jeho športové úspechy. Bola to jeho povaha a spôsob súťaženia, ktorou si získal priazeň a vybudoval pozitívne vzťahy s obecenstvom," napísali organizátori najprestížnejších cyklistických pretekov.