Boj o európsky šampionát vrcholí! Istotu postupu má šesť tímov, Slováci sú stále v hre

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel HapalTréner slovenskej futbalovej reprezentácie Pavel Hapal Zdroj: TASR/Pavel Neuabuer

BRATISLAVA - Súboje o miestenky na budúcoročné majstrovstvá Európy vo futbale sa rozbehli v druhej polovici marca a kontinentálne kvalifikácia pomaly speje k svojmu záveru. Dianie v desiatich skupinách vyvrcholí už počas najbližšieho týždňa - od štvrtka do soboty je na programe 9. kolo a od nedele do utorka 10. kolo súbojov. Najneskôr v utorok večer teda bude známy zoznam dvadsiatich účastníkov, ďalšie štyri národné tímy si účasť na ME 2020 vybojujú v jarnom play-off Ligy národov.

Novembrové súboje môže bez ťarchy absolvovať šesť reprezentácií, ktoré už majú istotu účasti na najbližšom Eure - Belgičania, Taliani, Rusi, Poliaci, Ukrajinci a Španieli. Rozhodnuté je zatiaľ iba v I-skupine, odkiaľ postupujú dominantné výbery Belgicka a Ruska.

Zaujímavá je situácia v "slovenskej" E-skupine, v ktorej zatiaľ nemá istotu ani jeden tím a v hre o dve miestenky na ME sú stále štyri výbery - Chorváti, Maďari, Slováci aj Walesania. Chorvátskej reprezentácii na definitívu stačí remíza v sobotňajšom súboji v Rijeke proti Slovákom. Kouč Zlatko Dalič však odmieta akékoľvek kalkulácie a myslí iba na víťazstvo. "Čaká nás rozhodujúci zápas kvalifikácie o postup na ME proti súperovi, ktorého šance môžu pri pozitívnom výsledku v Rijeke výrazne stúpnuť. Vyhrali sme na Slovensku 4:0, ale nenechajme sa oklamať. Toto bude iný zápas, v ktorom nám stačí získať bod. Nesmieme sa však sústrediť na remízu, našou povinnosťou je hrať na víťazstvo. Nezaujímajú nás žiadne prepočty," povedal 53-ročný Dalič podľa oficiálnej webstránky Chorvátskeho futbalového zväzu.

Veľmi blízko k prieniku na ME 2020 sú fínski futbalisti, ktorí sa dosiaľ nikdy nepredstavili na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta či Európy. Istotu postupu môžu nadobudnúť už v piatok, ak doma zdolajú outsidera z Lichtenštajnska. "Máme naozaj dobrú východiskovú pozíciu na postup," uviedol tréner fínskeho tímu Markku Kanerva pre portál aamulehti.fi.

V A-skupine sú okrem Angličanov na dobrej ceste k postupu aj Česi, no krok s nimi držia reprezentanti Kosova. Ak Česi vo štvrtok doma nad týmto súperom uspejú, vybojujú si miestenku na ME. "Verím, že sme sa z prehry 1:2 v Kosove poučili. Všetci chceme ísť na záverečný turnaj. Chceme to dokázať, musíme v to veriť," vyhlásil 21-ročný stredopoliar Alex Král, ktorý sa narodil v Košiciach a aktuálne pôsobí v Rusku v Spartaku Moskva.

Výber Portugalska bojuje o postup s tímom Srbska, miestenka na ME by mu však nemala ujsť, pretože v novembri nastúpi proti herne slabším tímom - Litve a Luxembursku. "Mohli sme vyhrať v októbri na Ukrajine, ale sú dni, keď sa lopte jednoducho nechce do bránky. Nemusíme nič prepočítavať. Potrebujeme vyhrať zvyšné dve stretnutia a postúpime na ME," skonštatoval portugalský stredopoliar Danilo Pereira.

Majstrovstvá Európy sú na programe od 12. júna do 12. júla 2020. Hrať sa bude premiérovo naprieč celým kontinentom, súboje bude hostiť dvanásť miest z dvanástich krajín s finálovým vyvrcholením na londýnskom štadióne Wembley.

Viac o téme: Slovensko Maďarsko Chorvátsko Wales
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: TASR/Pavel Neuabuer
  • Zdroj: SITA

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy