12.11.2019 SPRÁVY

NITRA: Hliadky občianskej poriadkovej služby Rómovia rešpektujú.

Ilustračné foto

Problémy v spolunažívaní majority s Rómami v nitrianskych mestských častiach Dražovce a Krškany rieši mesto zriadením miestnych občianskych poriadkových služieb, komunitných centier a vytvorením pozície ambasádorky. 

Prvé výsledky s pôsobením miestnych občianskych poriadkových služieb sú podľa poslanca za mestskú časť Dražovce Pavla Vargu pozitívne. „Občania sa spočiatku k zriadeniu hliadok stavali skepticky, ale vidíme prvé výsledky. Ide to síce pomalými krokmi, no musím priznať, že situácia sa o poznanie zlepšila. Rómovia tieto hliadky rešpektujú,“ povedal Varga.

Dve dvojčlenné hliadky občianskej poriadkovej služby vznikli pred štyrmi mesiacmi. Po odbornom zaškolení Mestskou políciou v Nitre sú v súčasnosti nasadzované do lokalít, v ktorých majú trvalý alebo prechodný pobyt členovia marginalizovanej rómskej komunity. Podľa vedúcej odboru sociálnych služieb Mestského úradu v Nitre Nade Šimovej získalo mesto na ich vytvorenie nenávratný finančný príspevok. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky poskytlo cez Operačný program Ľudské zdroje 93.240 eur, čo predstavuje 95 percent z celkových oprávnených výdavkov. Zvyšných päť percent spolufinancuje Nitra z vlastných zdrojov.



Hlavnou úlohou miestnych občianskych poriadkových služieb v rámci projektu spolufinancovaného Európskym sociálnym fondom je pozorovaním, vhodnou komunikáciou, poskytnutím základného poradenstva, prípadným operatívnym nahlásením a následným dokumentovaním či aktívnym prístupom alebo zásahom preventívne predchádzať eskalácii sociálnych problémov v lokalitách Dražovce a Krškany. Členovia hliadok sa však venujú aj odprevádzaniu  školopovinných detí z Orechovho dvora do Základnej školy v Krškanoch. „Vezieme sa spolu s deťmi v autobuse a popritom dohliadame, aby vošli priamo do budovy školy, kde ich od nás prevezme učiteľka alebo asistentka. Túto úlohu máme aj v Dražovciach a na Borovej ulici v Nitre. Kontrolujeme aj dochádzanie detí do Špeciálnej školy na Mudroňovej ulici,“ uviedol člen hliadky Marek Lakatoš.

Problémy s neprispôsobivými občanmi pomáhajú riešiť aj novovznikajúce komunitné centrá v Dražovciach a Krškanoch. Radnica začína pomáhať znevýhodneným skupinám obyvateľov aj prostredníctvom ambasádorky pre komunity. „Náročným a zložitým výberovým konaním sme na pracovnú pozíciu ambasádorky našli skúsenú osobu. Nastúpila začiatkom novembra a od jej pôsobenia si veľa sľubujeme,“ povedal hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Problémy v nitrianskych mestských častiach Dražovce a Krškany sa pred časom vyhrotili do takej miery, že radnica začala hľadať spôsob, ako situáciu normalizovať. Obyvatelia Krškán spísali v júni petíciu, pod ktorú sa podpísalo vyše tisíc občanov. Približne rovnaký počet občanov podpísalo podobnú petíciu v minulom roku v Dražovciach. Dôvodom boli krádeže, výtržnosti, záškoláctvo či neporiadok. 

Najčítanejšie

Neprehliadnite

Televízne formáty

Zaujímavosti

Študenti nedostatkových profesií môžu získať štipendium 16 500 € na tri roky.

Budúci študenti, ktorí sa rozhodnú študovať nedostatkové profesie na vysokých školách, môžu získať štipendium 16.500 eur na tri roky. Vyplácané bude priebežne. Získať ho môže 400 študentov.

Showbiz

Útok múkou na Jana Bendiga bol podvod. Konštatuje to po vyšetrovaní pražská polícia.

Pražská polícia útok na speváka Jana Bendigova vyšetrovala. Dnes konštatuje, že to bol podvod. Spevákovi hrozí pokuta pre zbytočné vyšetrovanie.