Dva smutné tenisové oznamy za dva dni: Najskôr Cibulková, teraz česká ikona... Telo povedalo stop!

Tomáš BerdychTomáš Berdych Zdroj: SITA/AP/Aaron Favila

PRAHA - Tenista Tomáš Berdych podľa očakávania ukončí kariéru. Niekdajší finalista Wimbledonu a štvrtý hráč sveta by mal oznámiť svoj odchod zo scény v sobotu na Turnaji majstrov, čo povedal denníku Blesk jeho otec Martin Berdych.

"Myslím, že v sobotu to bude parádna bodka," citovalo periodikum Martina Berdycha s tým, že s manželkou sa tiež chystajú do Londýna, kde sa uskutoční rozlúčka. 

Koniec kariéry dvojnásobného víťaza Davis Cupu Berdycha bol viacmenej jasný od tohtoročného US Open. Po vyradení v New Yorku odpovedal český tenista na otázku, či bude hrať v roku 2020, takto: "Myslím si, že to je už veľmi nereálne." 

34-ročný Berdych má chronické problémy vyplývajúce z vrodenej poruchy ľavého bedra. Keď sa telo ozve, nedokáže poriadne hrať. "Nemôžem servírovať, nemôžem sa poriadne ani ohnuť, čo je v tenise dosť blbé. Veď nie som schopný hýbať sa," odhalil Berdych ťažkosti, s ktorými musí bojovať. Behom kariéry ale väčšinou hral bez výraznejších komplikácii, až uplynulé dva roky sa opotrebenie prejavilo a účasť na turnajoch často rušil. 

Tomáš Berdych Galéria fotiek (2) Zdroj: SITA/AP

Tento rok odohral deväť turnajov a 20 zápasov. V rebríčku klesol na 103. miesto a je ďaleko od 50. priečky, ktorá by mu ešte predĺžila kariéru. "Keď tam nebudem, už nemám isté, že sa dostanem na veľké turnaje. A aby som vo svojom veku sedel doma a čakal do posledného dňa, či sa niekam dostanem a potom rýchlo letel do sveta, to už nemám zapotreby," povedal v New Yorku víťaz 13 turnajov ATP.

A práve v New Yorku asi na nejaký čas zakotví. Dôvodom je kariéra jeho manželky, modelky Ester Berdych Sátorovej. "Pokiaľ tam chce človek začať kariéru, tak tam musí byť skutočne dennodenne," uviedla Berdych Sátorová nedávno pre Super.cz na finále modelingovej súťaže talentov My Model Contest, kde bola ako porotkyňa. 

Viac o téme: Tomáš Berdych
  • Autor: © Zoznam/
  • FOTO: SITA/AP/Aaron Favila; VIDEO: YouTube/LT Productions
  • Zdroj: ČTK

Súvisiace články

Staršie správy

Videá

 
Staršie správy
Staršie správy
Staršie správy