Tehuľkovské trápenia: Čo radšej nechcete priznať?

Eliška Pravdová | 8. máj 2023
Trápenia tehotných

Hovorí sa, že tehotenstvo je najkrajším obdobím v živote ženy. Mnohé z vás budú súhlasiť, iné mať výhrady, pretože ste sa počas neho priveľmi obávali o bábätko, povestné „trojmesačné“ nevoľnosti vás trápili po celých deväť mesiacov, alebo ste objavili množstvo nepríjemností, kŕčovými žilami počnúc a hemoroidmi končiac.

Niektoré z vás len v kútiku duše – samy pred sebou – priznajú, že majú nevysvetliteľné obavy, strach... Buďte pokojné, aj to je celkom normálne a k tehotenstvu to tiež patrí, nie je nevyhnutné vidieť všetko naružovo... 

Dvojičkovské prekvapenie 

Na ultrazvuku nám lekár oznámil, že čakáme dvojičky a sme dosť prekvapení...
Nielen vy, veľa dvojíc je zaskočených, kým si privyknú na myšlienku, že budú všetko potrebovať dvojmo. Nechajte si trochu času, jednoducho si musíte zvyknúť. Možno vám pomôže prečítať si informácie o živote s dvojičkami, skúste sa nakontaktovať s rodičmi z vášho okolia, ktorí majú dvojčiatka, iste vám budú vedieť poskytnúť množstvo cenných rád.

Intimita v trojici?

Som v druhom trimestri a už by som aj mala chuť na milovanie, ale je mi to čudné. Ja viem, že sa hovorí, že to bábätko nevníma, ale je to naozaj tak? Veď sa odporúča hovoriť s ním, spievať mu, tak som trochu v rozpakoch.

Skutočne sa nemusíte obávať a pokojne sa oddajte manželským radovánkam, pretože dieťatko vníma iba ak príjemné „pohupovanie“ maternice počas vášho milovania. Pokiaľ máte pocit, že sa v brušku príliš hýbe, pretože vníma vašu aktivitu, nie je to celkom tak. Kopkanie či divokejšie otáčanie bábätka sú odpoveďou na hormonálnu a maternicovú aktivitu po orgazme. Dieťatko je inak v bezpečí, chránené plodovým vakom i plodovou vodou. 

Sex a tehotenstvo
Prečítajte si tiež:

Sex a tehotenstvo

Kde je tá krásna pleť, prosím?!

Vraj každá tehuľka má krásnu pleť – tak u mňa to teda neplatí! Vyzerám ako v druhej puberte, moja nie príliš dokonalá pokožka je teraz ešte horšia. Čo to má znamenať?!

Pokiaľ sa vám pleť veľmi zhoršila, skúste zájsť ku kožnému lekárovi, ktorý môže zistiť príčinu ťažkostí. Váš problém však nie je taký ojedinelý, ako si myslíte. Sú ženy, ktoré na hormonálne zmeny v organizme reagujú zlepšením, iné naopak zhoršením stavu pleti. Napriek tomu to nevzdávajte a skúste – zdravšie sa stravovať, nielen kvôli bábätku vypustite korenené jedlá, znížte tiež prísun tuku, vyprážané a fritované  jedlá a nahraďte ich dostatkom zeleniny, kyslomliečnych výrobkov i vody!

Tá totiž udržuje nielen optimálnu vlhkosť, pružnosť, ale i čistotu pleti. Vyskúšajte odborné čistenie tváre v kozmetickom salóne, no na skutočnosť, že ste gravidná, ich včas upozornite. Nie všetky ich prípravky sú totiž pre tehotné ženy vhodné. Každý večer nezabudnite pleť zbaviť nečistôt jemnou pleťovou vodou a naneste na ňu hydratačný krém. 

Nemám rada zdravú stravu a som tehotná

Priam trpím, keď sa teraz musím „ládovať“ zdravou stravou. Bývame u svokrovcov, takže mužova mama na môj jedálniček dohliada, pretože nám varí (možno je to aj dobre), ale ja mám takú chuť na poriadny „hambáč s hranolkami“ alebo zabíjačkové dobrôtky. Žalúdok sa mi dvíha z tých jej jogurtíkov, chlebíkov so zdravou kvasnicovou nátierkou, pstruha na dusenej zelenine... 

Skutočnosť, že sa vám dvíha žalúdok z rôznej stravy, je v tehotenstve celkom normálna, aj to, že vám nie všetko vonia či chutí. Nuž, nemôžeme vám povedať ani to, že vaša svokra je naozaj „hrozná“, keď vám varí zdravé jedlo. Skúste si užívať, že vás obskakuje a radšej sa zamerajte na ovplyvnenie výberu pripravovaného menu, možno tam je pes zakopaný. Ale, predsa len, malý prehrešok, raz za čas, si dovoliť môžete...

Predpokladáme, že nie ste celý deň doma. Čo tak v práci zdravý obed vymeniť za spomínaný „hambáč s hranolkami a kečupom“? Uspokojíte chuťové bunky a možno príde aj prirodzená chuť na niečo iné, zdravé... Vyskúšajte rôzne značky jogurtov a svokru poproste, aby skúsila aj inú nátierku, alebo žiadnu – zvaľte to na dieťatko – akosi mu to nechutí.  

To, že ste tehotná, ešte neznamená, že sa musíte všetkým chuťovým pôžitkom vyhýbať a obmedziť ich na tie výlučne zdravé. Na druhej strane – zabíjačkové špeciality, pochúťky z trhovísk, majonézové šaláty a podobne naozaj vynechajte. Nepotrebujete si komplikovať tehotenstvo salmonelou. A tiež myslite na skutočnosť, že každým zdravým sústom dávate kúsok zdravia i svojmu nenarodenému dieťatku. 

Stres v práci a tehotenstvo

Som na začiatku prvého trimestra a bojím sa, aký vplyv bude mať moja práca na dieťatko, pretože je v nej dosť stresu. Hoci pracujem v kancelárii zhruba 8 hodín denne, občas je to náročné a som často úplne vyšťavená, navyše sa na mňa nevzťahuje žiadna z výnimiek pre tehotné – preradenie na inú prácu/oddelenie a podobne. Je mi to veľmi ľúto. Mám výčitky, že príliš zdravé prostredie svojmu dieťatku neposkytujem...

Stres môže byť rôzny, negatívny i pozitívny. Primárne slúži na aktivizáciu organizmu k vyššiemu výkonu, telo je „v pohotovosti“, pripravené okamžite reagovať. Aj vďaka nemu sme schopní dosahovať vyššie výkony – fyzické i psychické. Samozrejme, po „nádychu“ – vybičovaní fyzických síl, príde logicky „výdych“ – to je únava, či uvoľnenie, ktoré môžeme pociťovať po aktivite. Pokiaľ je váš stres taký, ktorý vás dokáže vyburcovať k výkonu a necítite na sebe žiadne negatívne dôsledky, tak je to v poriadku.

Ak sa však objavujú negatívne dôsledky stresu – nespavosť, depresívne stavy, veľká únava, bolesti hlavy, krčnej chrbtice, svalov..., môžeme hovoriť o negatívnych dôsledkoch stresu, a to skutočne nie je v poriadku. Keďže prácu zmeniť nemôžete, skúste zmeniť aspoň prístup k nej – neberte veci až príliš vážne, nenechávajte si dôležité úlohy na poslednú chvíľu.

Keďže vykonávate duševnú prácu, zaraďte do svojho denného programu dostatok času na aktívny relax (chôdzu, cvičenie pre tehuľky, brušné tance pre gravidné a pod.), naučte sa zopár relaxačných techník, ktorými eliminujete negatívne dôsledky nahromadeného stresu. Vaša zvýšená únava však môže byť aj celkom prirodzená, vyplýva zo zmien, ktorými organizmus prechádza a musí sa na ne nejako „nastaviť“. Zväčša po troch mesiacoch vymizne a nastúpi obdobie „nezlomnej“ energie druhého trimestra.

Ste iba na začiatku tehotenstva – uvidíte, že už o pár dní to príde i samo, že si stres nebudete tak pripúšťať a čoraz viac vecí jednoducho nebude dôležitých, iba ten malý zázrak vo vás...

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: