Vo Vietname po takmer 30 rokoch znovuobjavili špeciálneho tvora, ktorý sa podobá na myš aj jeleňa

954

Vo Vietname sa po takmer 30 rokoch podarilo znovuobjaviť drobný jeleňovitý druh živočícha, ktorý bol takmer tri desaťročia stratený, resp. si o ňom mysleli, že vyhynul. Vietnamské lesy však vedcov prekvapili a oni tak majú teraz plné ruky práce.

Foto od youtube

Zviera známe aj ako „Vietnamský myšací jeleň“ je veľký iba ako králik. Poslednýkrát bol videný ešte v roku 1990. Vedci sa z jeho opätovného objavu veľmi tešia, pretože je prvým cicavcom, ktorý bol znovuobjavený z 25 najčastejšie hľadaných stratených druhov v rámci Global Wildlife Conservation (GWC). Členovia GWC a ich partneri svoje zistenia uverejnili tento týždeň vo vedeckom časopise Nature Ecology and Evolution. Ich najväčším cieľom je teraz živočícha chrániť. „Nemali sme tušenie, čo môžeme očakávať, takže som bol prekvapený a potešený, keď sme skontrolovali foto pasce a videli práve tohto zvláštneho tvora,“ povedal An Nguyen, vedecký pracovník expedičného tímu. Zároveň dodal, že tento druh bol dlho iba iba akousi súčasťou ich fantázie. 

Prvýkrát bolo toto zviera opísané ešte v roku 1910 podľa 4 jedincov nájdených v južnom Vietname. Ruská výprava v roku 1990 v strednom Vietname našla piateho jedinca. Vedci nevedia takmer nič o všeobecnej ekológii alebo stave ochrany tohto druhu, čo z neho robí tiež jednu z najvyšších priorít ochrany cicavcov v pohoriach Greater Annamite. K objavu výrazne prispeli miestni dedinčania a lesní strážci, ktorí uviedli, že v lesoch stretli sivého jeleňa. Terénny tím tak v danej oblasti južného Vietnamu nastavil tri foto pasce na 5 mesiacov. Nebolo isté o akého živočícha ide, no všetko bolo jasné potom, ako mali k dispozícii takmer 2000 fotografií tvora.

Foto od youtube

Na svete existuje 10 známych druhov „chevrotainov“, ako sa zvykne tento druh nazývať, a to predovšetkým z Ázie. Nie sú to však myši ani jelene, ale sú najmenšími kopytníkmi na svete. Ide o veľmi plaché a osamelé zvieratá, zdá sa, akoby chodili po špičkách a majú dva drobné tesáky. Zvyčajne vážia menej ako 5 kilogramov. „Chevrotain strieborný“ je jedným z mnohých fascinujúcich druhov, ktoré žijú v rôznych tropických pralesoch juhovýchodnej Ázie, pričom niektoré druhy sa objavili až v posledných niekoľkých desaťročiach. Do tejto skupiny patria aj antilopy podobné „ázijskému jednorožcovi“, ktorý bol objavený až v roku 1992.

Tím sa teraz snaží určiť aká veľká a stabilná je táto populácia, posúdiť širšie rozšírenie druhov a skúmať hrozby ich prežitia. Všetky informácie, ktoré zhromaždia, využijú na vypracovanie akčného plánu ochrany, ktorý posilní presadzovanie a ochranu druhov. 

 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre