MojAndroid

Ak ste boli doteraz zvyknutí, že si udržiavate prehľad o pohyboch na vašom bankovom účte pomocou SMS správ, čítajte ďalej. Mali by ste vedieť, že niektoré slovenské banky chystajú zmenu.

SMS vs push – čo je výhodnejšie?

Finančné inštitúcie sa snažia pozornosť svojich klientov presunúť z SMS na push správy. Tie môžu buď obsahovať priamo viac textu ako bežná SMSka alebo sa vám po ťuknutí na ne otvorí aplikácia na mobilný banking a dozviete sa podrobnosti o transakcii. Telefón síce musí byť pripojený na internet na prijatie správy push, no v dnešnej dobe už mobilné dátové balíčky každodenne využíva značná časť populácie.

Ako ďalšia prichádza so zmenou VÚB a správy typu push začína posielať od 1. novembra 2019. Možnosť nechať sa o pohyboch informovať pomocou SMS správ síce zostáva zachovaná, no banka si za ne bude od 1. januára 2020 účtovať 0,15 €. Netreba sa však obávať, ak máte pohybov na účte veľa, maximum, ktoré zaplatíte je 1 € mesačne.

Ak teda z nejakého dôvodu nevyužívate mobilný internet a ste klientom VÚB, je na čase uvažovať, či sa vám oplatí platiť za SMS notifikácie. Alebo si zriadiť niektorý z dátových balíčkov a prejsť na správy push. Ako sme už spomenuli, tieto správy sú bezplatné. Narozdiel od SMS, ktoré sa viažu na konkrétne telefónne číslo, sa môžu zobraziť na každom vašom zariadení, v ktorom máte aktivovanú aplikáciu VÚB Mobil Banking.

Oproti SMS je tu ešte jeden rozdiel. Správy push sa po zobrazení schovajú a už sa nezobrazujú. Takže ste chránení proti prípadnému nežiaducemu nakúkaniu iných osôb do vašich financií. Na druhej strane SMS sa do telefónu ukladá a ak sa chcete rýchlo pozrieť na niektorý konkrétny pohyb, nájsť ho v krátkej správe môže byť o kvapku jednoduchšie ako v appke mobilného bankingu.

Začala Tatra banka

Trend odštartovala tretia najväčšia slovenská banka. Ak ste klientom Tatra banky, od začiatku januára 2019 sa vás týka spoplatnenie SMS notifikácií. Ako dôvod banka uvádza zvyšujúce sa náklady v spolupráci s mobilnými operátormi.

V tomto prípade zvolili v banke riešenie paušálnym poplatkom. Ak zostanete pri notifikáciách o pohyboch na účte pomocou SMS, mesačne vás to bude stáť 1 euro.

Ak sa rozhodnete pre správy push v aplikácii Tatra banky, rovnako ako u konkurencie budete potrebovať aktívnu aplikáciu banky v smartfóne a aspoň minimálne dáta. Správy budete prijímať bezplatne a pri každej transakcii budete mať podrobnejšie informácie, ako je to v prípade správ SMS.

Tatra banka ponúka ešte alternatívu pre tých, ktorí nechcú platiť za SMS, ani prijímať správy push. Informácie o pohyboch na účte si možno nechať zadarmo zasielať pomocou e-mailu. Takže opäť platí, že ak nemáte mobilný internet, o pohybe sa dozviete až keď si správu otvoríte na PC či inom zariadení s pripojením na internet.

Push notifikácie má aj George

Integráciu push notifikácií do svojej mobilnej aplikácie pridala v tomto roku aj aplikácia George od Slovenskej sporiteľne. Keďže si je táto finančná inštitúcia vedomá toho, že časť jej klientely nevyužíva mobilný internet, po zavedení push notifikácií SMS pri niektorých typoch pohybov na účtoch klientov zostali bezplatné.

Ich zoznam je pomerne dlhý. Pokiaľ v ňom váš účet nefiguruje a push správy vám nevyhovujú, za službu SMS Extra si banka od 1. júna 2019 účtuje 1 € mesačne.

Istú časť bezplatných notifikácií pomocou SMS banka zachovala aj pri bežných osobných účtoch. Týka sa nezrealizovaných transakcií, platieb a výberov debetnou kartou z bankomatu v zahraničí vrátane nákupov v zahraničných e-shopoch a internetových obchodoch s aplikáciami.

Zadarmo budete dostávať SMS notifikácie aj v prípade, že vlastníte kreditnú kartu. Táto finančná inštitúcia upozorňuje, že SMS notifikácie pri osobných účtoch poskytuje pri operáciách nad 20 €, čo pri správach push neplatí. Tie dostanete pri každej operácii, teda od 1 centa.

Podobne ako konkurencia, aj Slovenská sporiteľňa ponúka bezplatnú alternatívu zasielania notifikácií o pohyboch na účte pomocou e-mailu. Ak je táto voľba pre vás ideálna, nastavíte si ju vo webovej verzii Georga.

Zoznam neskončil

Uvidíme, či sa aj ostatné slovenské banky rozhodnú pridať k trendu spoplatňovania notifikačných SMS. Alebo či naopak využijú novinku na konkurenčný boj pomocou zachovania ich bezplatného doručovania.

V každom prípade, notifikácie typu push nie sú žiadna novinka, nájdete ich aj v aplikáciách ďalších bánk. Zjavne sú však notifikačný cieľ, ktorý naše finančné inštitúcie chcú dosiahnuť na úkor pomaly starnúcich SMS.

12.11.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+