Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Protesty opozície v Azerbajdžane poznačilo zatýkanie politikov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Predseda opozičnej strany Müsavat, Arif Hacili, a desiati aktivisti strany boli zadržaní v utorok ráno, vyhlásil pre AFP stranícky hovorca Gülaga Aslanly.

Baku 12. novembra (TASR) - Plánovaný protest proti obmedzeniam slobody zhromažďovania zo strany autoritatívneho prezidenta Ilhama Alijeva poznačilo v utorok v Azerbajdžane zatýkanie opozičných politikov aj demonštrantov. S odvolaním sa na vyhlásenia predstaviteľov miestnej opozície o tom informovali tlačová agentúra AFP a spravodajský portál Kavkazskij uzel.

"Predseda (opozičnej strany) Predseda (opozičnej strany) Müsavat, Arif Hacili, a desiati aktivisti strany boli zadržaní v utorok ráno," vyhlásil pre AFP stranícky hovorca Gülaga Aslanly s tým, že "kancelária strany je od rána obkľúčená políciou". Hovorca označil tento zásah bezpečnostných zložiek za preventívne opatrenie s cieľom znemožniť konanie plánovaného protestu.

Počas samotnej demonštrácie, ktorá sa v Baku konala v poobedňajších hodinách, zadržali príslušníci bezpečnostných zložiek podľa korešpondenta Kavkazského uzla najmenej 15 demonštrantov.

Aslanly v tejto súvislosti uviedol, že protest považuje za "úspešný". "Bez ohľadu na zatykanie, ľudia na protest prišli a vyjadrili svoje požiadavky týkajúce sa slobody zhromažďovania," povedal hovorca Müsavatu pre Kavkazskij uzel.

Ilham Alijev vládne tejto krajine bohatej na nerastné suroviny tvrdou rukou už od roku 2003, keď bol zvolený za prezidenta. Hlavou štátu sa stal po tom, ako zomrel predchádzajúci prezident, bývalý generál sovietskej tajnej služby KGB a jeho otec - Hejdar Alijev.

Azerbajdžan sa stal počas vlády dynastie Alijevovcov, ktorá trvá nepretržite už od roku 1993, terčom silnej medzinárodnej kritiky v súvislosti s potláčaním opozície a umlčovaním médií.