Tony Parker sa dostal do Siene slávy San Antonia Spurs

NETKY.SK • 12 November 2019, 17:58 • 2 min
Tony Parker sa dostal do Siene slávy San Antonia Spurs

SAN ANTONIO - Legendárny rozohrávač NBA, ktorý dlhé roky obliekal dres San Antonia Spurs sa dočkal od svojho klubu obrovskej pocty. Kariéru ukončil po minulej sezóne a číslo, ktoré nosil tento rozohrávač 17 rokov, už nikto v San Antoniu na svojom drese mať nebude.

slovakia

left justify in out

Francúzsky basketbalista Tony Parker patril k najlepším rorzhorávačom ligy. Dlhé roky hrával spoločne s dvomi ďalšími legendami, ktoré svoje pôsobenie ukončili tiež len prednedávnom, s Timom Duncanom a Manum Ginobilim. Táto trojka bola postracho, celej ligy. San Antonio pripravilo Tonymu aj rozlúčku zakončením vyvesením jeho dresu pod strop haly. 

 

 

Celým menom William Anthony Parker Jr. sa narodil 17. mája 1982 vo Francúzsku. Je synom profesionálneho basketbalistu a jeden z majiteľov francúzskeho basketbalového tímu AVEL Basket. Svoju profesionálnu kariéru odštartoval v tíme "Paris Basket Racing" vo francúzskej lige. O dva roky, konkrétne v 2001, si ho vybralo v drafte NBA z 28. miesta San Antonio Spurs a Toy sa stal oficiálnym hráčom NBA.

 

 

Na americký štýl hry si rýchlo zvykol a dôkazom toho je, že už vo svojej prvej sezóne sa stal prvým rozohrávačom tímu. V San Antoniu sa mu podarilo vyhrať 4-krát titul NBA /2003, 2005, 2007, 2014). Okrem toho sa stal v sezóne 2007, ako prvý Európan v NBA, najužitočnejším hráčom playoff. Okrem neho sa to podarilo už len Dirkovi Nowitzkemu v skrátenej sezóne 2010-2011. Bola totiž sprevádzaná výlukou. NBA sa od októbra nehralo, konkrétne Tony hral vo Francúzsku za ASVEL Basket. Kariéru ukončil minulý rok v drese Charlotte Hornets, za ktorých odohral svoju poslednú sezónu v NBA. 

 

img

 

Parker bol 6-krát zaradený do NBA All-Star game, 3-krát do druhého najlpšieho tímu sezóny a raz do tretieho. Aj vďaka jeho hre sa stal basketbal v Európe viac populárnym. V sezóne 2017 prišiel zlom v jeho kariére. Počas playoff si natrhol šlachu na ľavej nohe, ktorá ho vyradila z hry na dlhšiu dobu. O rok neskôr sa pre svoje zdravie rozhodol ukončiť kariéru. 

 

 

Ako hráč národného tímu Francúzska sa stal MVP turnaja EuroBasket v roku 2013, keď svoj tím ako kapitán doviedol až k celkovému triumfu. Dokázal sa vtedy stať najlepším strelcom, keď jeho priemer bol vyše 19 bodov na zápas. V roku 2015 sa stal najlepším strelcom turnaja EuroBasket v dejinách, o dva roky neskôr ho však prekonala ďalšia európska hviezda v NBA, Španiel Pau Gasol. 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies