Pláž na fínskom ostrove zaplnilo tisíce ľadových vajíčok

NETKY.SK • 8 November 2019, 14:11 • 2 min
Pláž na fínskom ostrove zaplnilo tisíce ľadových vajíčok

Tisíce ľadových vajíčok rôznych veľkostí cez víkend zaplnili pláž vo Fínsku. Neobvyklý jav podľa expertov spôsobila kombinácia nízkych teplôt, silného vetra a vĺn. Informoval o tom spravodajský web BBC.

slovakia

left justify in out

Ľadové vajíčka sa v nedeľu objavili na pláži na ostrove Hailuto, ktorý leží v Botnickom zálive medzi západným pobrežím Fínska a východným pobrežím Švédska. Pozoruhodný jav zachytil amatérsky fotograf Risto Mattila.

 

"Bol som na pláži Marjaniemi so svojou manželkou. Bolo slnečno, asi -1 stupňa Celzia a fúkalo," povedal. "Videli sme tam tento úžasný jav, pozdĺž pláže pri vode boli snehové a ľadové gule," doplnil. Podľa Mattila sa veľkosť ľadových gúľ líšila, tie najmenšie boli veľké asi ako slepačie vajce, najväčšie asi ako futbalová lopta. "Bol to naozaj úžasný pohľad. Za 25 rokov, čo žijem v tejto oblasti, som nikdy nič také nevidel," povedal s tým, že keďže pri sebe mal fotoaparát, rozhodol sa si ľadové vajíčka vyfotiť na pamiatku.

 

 

Tvorbe ľadových vajíčok podľa experta BBC na počasie Georgea Goodfellowa napomáha silný vietor a nízke teploty. "V podstate ide o to, že sa tvorí z kusov ľadových dosiek, ktoré omieľajú vlny," povedal. "Môžu sa zväčšiť, keď na ich povrchu zamrzne morská voda, tiež sú potom hladšie," vysvetlil a dodal, že hladké ľadové guličky môžu na pláži skončiť pri odlive či keď ich tam zanesie vietor.

 

Podobný jav bol v minulosti k videniu aj v Rusku. V roku 2016 obrovské ľadové a snehové gule pokryli 18 kilometrov pobrežia neďaleko sibírskej Nydy. Najmenšie gule boli veľké asi ako tenisové loptičky, tie najväčšie mali priemer asi jedného metra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona