VIDEO: Nadzvukové auto Bloodhound sa blíži k svojmu cieľu

NETKY.SK • 7 November 2019, 09:59 • 2 min
VIDEO: Nadzvukové auto Bloodhound sa blíži k svojmu cieľu

JUHOAFRICKÁ REPUBLIKA - Nadzvukový automobil Bloodhound v stredu popoludní dosiahol svoju doteraz najvyššiu rýchlosť. Auto testujú v Hakskeenpan v Juhoafrickej republike.

slovakia

left justify in out

Bloodhound je automobil, ktorý bol zostrojený za účelom dosiahnutia nového rýchlostného rekordu na zemi. Jeho cieľom je dosiahnuť nadzvukovú rýchlosť. To znamená, že toto vozidlo by malo jazdiť rýchlejšie, ako je samotný zvuk, pričom rýchlosť zvuku je pri teplote 20°C  približne 1235 kilometrov za hodinu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

‪The calm before the storm. 500mph target speed #2019HST‬

Príspevok, ktorý zdieľa Bloodhound Land Speed Record (@bloodhound_lsr),

 

Rýchlostný cieľ

 

Prvým cieľom vozidla Bloodhound je prekonať svetový rekord v rýchlosti na zemi, ktorý je v súčasnosti 1227,985 km / h. Rekord vytvoril automobil Thrust SSC ešte v roku 1997. Riadil ho vtedy Andy Green, ktorý sedí za volantom aj v Bloodhounde. Ten by mal na budúci rok dostať raketový motor a vďaka nemu sa postarať o nový rekord.

 


Ak Bloodhound prekoná túto rýchlosť a dosiahne svoj cieľ, tím inžinierov bude schopný stanoviť, ako sa auto správa pri dovŕšení transonálnej následne nadzvukovej rýchlosti. Druhým cieľom je dovŕšenie maximálnej konštrukčnej rýchlosti, ktorá sa pohybuje okolo 1 609 km / h.

 

V stredu 6. novembra dosiahol Bloodhound svoju doteraz najvyššiu rýchlosť, a to konkrétne 806 kilometrov za hodinu. Počas každého testu pritom zvyšujú jeho rýchlosť a zhromažďujú potrebné dáta.

 


Tím sa zameriava aj na bezpečné zastavenie auta, pričom počas stredajšieho testu sa sústredili na dva padáky, ktoré sa nachádzajú v jeho zadnej časti.

Najbližšiu jazdu naplánovali na piatok. Celý projekt môže pokračovať vďaka britskému podnikateľovi Ianovi Warhurstovi, ktorý ho zachránil pred finančným kolapsom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona