Dobré noviny
Holanďania našli jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť plastov z riek a morí. Stačia im k tomu bublinky
Ľubomíra Somodiová
Ľubomíra Somodiová

Holanďania našli jednoduchý spôsob, ako sa zbaviť plastov z riek a morí. Stačia im k tomu bublinky

Najlepšie riešenia sú tie najjednoduchšie.
Najlepšie riešenia sú tie najjednoduchšie. — Foto: Pixabay/neshom

Riešenie problému, s ktorým bojuje celý svet, je prekvapivo jednoduché. Tony odpadu amsterdamských kanáloch má usmerniť a potom presmerovať do pripravených zberačov podvodná bublinková bariéra.

AMSTERDAM, 12. novembra - Väčšina plastového odpadu sa do oceánu dostane prostredníctvom riek a kanálov. Podľa Silicon Canals majú plasty v oceáne svojou hmotnosťou prevážiť morských živočíchov do roku 2050.

Ako to funguje?

Riešenie je jednoduché.
Riešenie je jednoduché. Foto: thegreatbubblebarrier

Nedávno holandský start-up uviedol na trh bariérové zariadenie na odstránenie odpadu z kanálov a riek. Nenápadnú bariéru už testujú v jednom z kanálov v holandskej metropole. Výhodou je, že blokuje len odpad a nie ryby a lode. „Nie je to nič iné, ako dierkovaná trubica, ktorá leží na dne rieky alebo kanála. Pumpujeme do nej vzduch,“ popísal fungovanie bariéry je vývojár Philip Eherhorn.

Stlačený vzduch z tisícov drobných dier vynesie odpad na hladinu a ten potom s pomocou prúdu skončí vo zberných ohradách. Tri roky testovania zatiaľ ukázali, že zariadenie je schopné vyzdvhinúť až 80 percent plastového odpadu z kanála. Tvrdí start-up The Great Bubble Barrier, ktorý v roku 2017 založili tri ženy z Holadnska Anne Marieke Eveleens, Francis Zoet and Saskia Studer v roku 2017.

Už ste čítali?