Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na hrane TV JOJ: Glváča by mali nasledovať ďalší politici, ktorí mali toxickú komunikáciu s Kočnerom a medzi nimi je aj Sulík, uviedol Erik Tomáš
Zdielať na

Na hrane TV JOJ: Glváča by mali nasledovať ďalší politici, ktorí mali toxickú komunikáciu s Kočnerom a medzi nimi je aj Sulík, uviedol Erik Tomáš

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Na Hrane sa tentokrát stretli rivali a v štúdiu politickej relácie to poriadne vrelo. Horúcou témou bolo práve odvolávanie podpredsedu NR SR Martina Glváča, ktorý v tento deň abdikoval na svoju pozíciu a otázka, či by ho nemali nasledovať aj ostatní politici.

Martin Glváč doručil abdikačný list, ale vyjadril sa že ide o špinavú kampaň opozície a vyzýva všetkých politikov, aby pre svoje styky opustili svoje pozície. Igor Matovič pritom zbieral podpisy, aby podpredserdu NR SR mohli odvolať a vo videu, kde sa tvári šťastne zo svojho víťazstva nazval Martina Glváča "mafošom". "Netuším, či bol Matovič v triezvom stave v tejto nahrávke, ale poznáme, aký je. Glváč prijal rozhodnutie a tak ako povedal, pred dušičkami, tak aj urobil. Ja hovorím, že je to správne rozhodnutie v tejto situácii. Ale v tom prípade by mali nasledovať ďalší politici, ktorí mali toxickú komunikáciu s Marianom Kočnerom a medzi nimi je aj Richard Sulík, a to zz postu lídra kandidátky SaS. Odstúpenie je prejavom politickej kultúry, Glváč urobil to, čo sa od neho očakávalo. Komunikácia Richarda Sulíka je ale oveľa horšia," vyjadril sa hneď na úvod Erik Tomáš, poslanec NR SR za Smer-SD. Rovnako na otázku odpovedal aj Richard Sulík: "Kontakty s mafiánom mal, možno nie je "mafoš", ako ho nazýva Igor Matovič, ale tie kontakty boli toxické. Ja som bol Kočnerova obeť, veď on ma nechal sledovať," oponuje líder SaS.  Erik Tomáš ale vzápätí oponuje, že podľa dostupných informácií vedel Sulík výsledky volieb generálneho prokurátor prvý, keďže bol vtedy predsedom parlamentu a hneď druhým, kto výsledky vedel mal byť práve Marian Kočner. 

Richard Sulík sa stretol s Marianom Kočnerom, o čom sú priame dôkazy

Líder SaS tieto stretnutia nepoprel, práve naopak: "Bola to začiatočnícka chyba a už niekoľkokrát som sa za to ospravedlnil." Zároveň dodal, že on netvrdí, že Martin Glváč nesmie byť na kandidátke Smeru, ale mal odstúpiť z pozície. "Súdom usvedčený klamár je vážna vec, a to ja nie som narozdiel od Glváča," uvádza Richard Sulík rozdiel medzi sebou a Martinom Glváčom. "Áno, mal som s Marianom Kočnerom kontakty a chcel som vedieť, kto sú zradcovia v koalícii. Kočnera som naposledy videl v roku 2010, ale ako on profitoval z toho, že sme sa stretli? Informácie o voľbe generálneho prokurátora vedeli z médií všetci 6 minút po voľbe," tvrdí Richard Sulík. 

Marian Kočner tvrdil, že pre Richarda Sulíka mal preverovať ľudí na kandidátke SAS

Richard Sulík ani toto nepoprel, avšak informáciu upravil. "Ja som chcel, aby preveril jedného, a to konkrétne Jozef Kollár, o ktorom som mal informácie, že je proti nemu vedené trestné stíhanie. Marian Kočner mi povedal, že nie a na základe som ho nestiahol z kandidátky. Druhý bol Ľudoví Jurčík, ktorý mal robiť machinácie v nábytkárskej firme, čo mi nakoniec sám vysvetlil," objasnil líder SaS. 

Poslanec NR SR Erik Tomáš ale poznamenal, že je smiešne sa tváriť ako obeť, ak sám Richard Sulík potvrdil, že sa s Kočnerom stretli 12-15 krát. 

Martin Glváč sa vyjadril, že očakáva odstúpenie Bélu Bugára

Rezignácii Martina Glváča predchádzala aj zmena postoja Bélu Bugára, ktorý sa vyjadril, že mimoriadnu schôdzu zameranú na jeho odvolanie tentoraz podporí. Glváč ako reakciu na sociálnej sieti napísal, že očakáva, že aj on, Béla Bugár, sa vzdá svojej pozície, pretože sa tiež stretol s Marianom Kočnerom. Bugár sa ale bráni, že ho s MK nič nespája. "Objavili sa informácie, že pán Bugár sa stretol na Maldivách s Marianom Kočnerom. Ale keďže vieme, že Kočner je chválenkár a vie nafukovať veci, tak prípad pána Bugára treba preveriť," tvrdí Erik Tomáš.  

Konflikt ale existuje aj medzi Bélom Bugárom, Mostom-Híd, a Andrejom Dankom

Andrej Danko sa mal vyjadriť, že žiadneho rozhodnutia sa už nezúčastní. "Ešte je potrebné schváliť minimálne návrh rozpočtu, takže nebude vláda do volieb len kúriť a svietiť. Koalícia ale ukázala svoju funkčnosť, keďže mnohé zákony prešli ústavnou väčšinou. Koaličná dohoda sa skončila, ale verím, že aspoň na rozpočte sa zhodneme," povedal Erik Tomáš. Richard Sulík mu ale oponuje: "Deficit je navrhnutý na 0,5 %, čomu neverí ani Únia a teraz to vyzerá, že reálne to bude 1,2%, keďže sú tam započítané zákony, ktoré nie sú ešte schválené a naopak výdavky neboli započítané, preto je rozpočet zbytočne schvaľovať."

Rozpor poznačil aj opozíciu

Podľa interných informácií, mal Sulík intrigovať proti svojim kolegom, ktorí zo strany odišli a dohadovať sa s lídrami iných strán, aby s nimi sily nespájali. Po zbavení sa týchto členov je ale podľa priesku strana na hranici zvoliteľnosti. "Ja, ako predseda, som zodpovedný za to, aby strana fungovala. To, že v kuchyni máme nejaké nezhody, to sa stáva aj v lepších rodinách. Vyriešili sme to a silnejší ideme do volieb," tvrdí Richard Sulík. Erik Tomáš ale s úsmevom dodáva, že ak to takto pôjde ďalej, tak sa všetci členovia SaS budú zmestiť do výťahu. 

Trenice sú ale aj v Smere. Názory sa líšia aj čo sa týka zákona o moratóriu

"Zoberte si, čo sa dialo pred prezidentskými voľbami. Prieskumy ukazovali rôzne nesprávne výsledky a otázne je, či to nefunguje na ovplyvňovanie. Na Slovensku to dospelo do štádia, kedy sa prieskumy zneužívajú. Možno by bolo riešením obnovenie štátnej inštitúcie, ktorá by prieskumy kontrolovala. A najmä táto téma nespôsobuje rozkol v našej strane," vyjadril sa Erik Tomáš, aj napriek tomu, že podľa verejných vyjadrení či už Pellegriniho alebo Lajčáka, nie všetci členovia strany s predĺžením moratória súhlasia. 

Politici v rámci politickej diskusnej relácie odpovedali aj na otázky publika. Jednou z nich bola otázka na lídra SaS, či si myslí, že po všetkých zverejnených informáciách jednoducho stačí ospravedlnenie. "Kočner z našich stretnutí, pri ktorých si ma nahrával, nijako neprofitoval. Naopak Glváč, pani Jankovská a Fico profitoval z Kočnera," zopakoval Richard Sulík. Naopak otázka na Erika Tomáša smerovala skôr do budúcnosti, a to konkrétne, či vie zaručiť, že Smer nepôjde po voľbách s Kotlebom, a teda stranou ĽSNS do vlády. "Smer-SD podľa môjho osobného názoru nemá s nimi do vlády ísť a ja pevne verím, že nevznikne situácia, kedy by sme nad niečím podobným museli uvažovať," dodal poslanec NR SR.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy