Ilustračná foto: MovieStillsDB

Žiaľ, človek sa k planéte nespráva tak, akoby na nej chcel prežiť ešte ďalších niekoľko desaťročí.

Vedci už desaťročia dvíhajú varovný prst a upozorňujú na to, že planétu, ktorá je naším domovom ničíme závratným tempom. Aj to prispieva k tomu, že šance na vyhynutie ľudstva sú v dohľadnom čase čoraz vyššie.

Šance na kolaps sú vysoké

Ako informuje portál Daily Mail, vedci sa rozhodli zistiť, aká je pravdepodobnosť, že ľudstvo vyhynie už budúci rok. Výpočty ukazujú, že šanca je pomerne vysoká, a to až 1 : 14 000. Aj keď sa zdá, že toto číslo nie je až také strašné, na základe výpočtov môžeme konštatovať, že pravdepodobnosť vyhynutia ľudstva v priebehu budúceho roka je vyššia, než pravdepodobnosť, že jednotlivca zasiahne blesk (1 : 700 000).

Portál The Sun uvádza, že pravdepodobnosť, že v priebehu budúceho roka vyhynieme, je dokonca vyššia ako pravdepodobnosť, že na jedinca zaútočí žralok (1 : 650 000) či pravdepodobnosť, že budete randiť so supermodelkou alebo supermodelom (1 : 880 000).

Ilustračná foto: Unsplash

Štúdiou sa zaoberajú vedci z Oxfordu a do možných príčin vyhubenia ľudstva zarátali napríklad aj ničivý dopad asteroidu či erupciu supervulkánu. Samozrejme, vedci sa zamerali nielen na budúcnosť, ale aj na minulosť a na spôsob, akým sme na Zemi nažívali posledných 200 000 rokov.

Čo hovorí archeológia?

V druhej časti štúdie sa vedci zaoberali skúmaním fosílií, študovali archeologické pozostatky z Maroka a z Etiópie, pričom niektoré artefakty sú staré tisícky rokov. V druhej časti štúdie sa pravdepodobnosť vyhynutia ľudstva zmenila, a to z 1 : 14 000 na 1 : 23 000, čo však stále nie je zanedbateľné číslo. Vzhľadom na získané poznatky sa vedci rozhodli, že vytvoria model, ktorého súčasťou sú 3 možné osudy, ktoré našu planétu čakajú vzhľadom na klimatické zmeny a neustále narastajúcu populáciu.

Vedci vytvorili dokonca aj model, v ktorom sa zaoberajú tým, ako by sa v podobnom prípade situácia vyvíjala napríklad na nejakej exoplanéte, na ktorej by žila vyvinutejšia civilizácia. V každom prípade, sú dva spôsoby, akými môže nastať koniec. Jedným z nich je postupné, pomalé umieranie a druhým je katastrofa, ktorá prudko zmetie z povrchu Zeme všetok život.

Ilustračná foto: Unsplash

Vedci vytvorili optimistický aj pesimistický scenár

Najpravdepodobnejšie je, že ľudstvo bude zomierať pomaly, pričom zrejme zomrie 7 z 10 obyvateľov. Následne môže dôjsť k postupnej stabilizácii planéty, ktorá ľuďom dáva aspoň iskierku nádeje. Stabilizácia je však ten optimistickejší náhľad na budúcnosť, v ktorom vedci dúfajú, že sa človek poučí a naučí sa prispôsobovať sa. Ak dôjde k prudkému kolapsu, znamená to, že planéta je poškodená už príliš, človek nemá šancu na záchranu a zo Zeme zmizne akákoľvek inteligentná forma života.

Najoptimistickejší model hovorí, že ak ľudia prejdú na využívanie obnoviteľných zdrojov a naučia sa, ako chrániť životné prostredie, dôjde k hladkému prechodu, ktorého výsledkom bude nastolenie rovnováhy.

Daily Mail
Uložiť článok

Najnovšie články