Umelá inteligencia dokáže predpovedať výšku rizika, že do roka zomriete

379

Zrejme sa zhodneme na tom, že existuje určite drvivá väčšina ľudí, ktorí by sa dobrovoľne nechceli dozvedieť informáciu o tom, že ich čaká posledný rok ich života. Nuž, zdá sa, že aj túto informáciu sa už budú môcť ľudia v prípade záujmu dozvedieť.

Foto od wikimedia

Znie to trochu strašidelne, no v dnešnej dobe sa vyvíja neuveriteľným spôsobom aj umelá inteligencia (AI), ktorá dokáže predpovedať vaše šance na prežitie ďalšieho roka. Ako uviedol vedec, tím poskytovateľov zdravotnej starostlivosti so sídlom v Pensylvánii použili umelú inteligenciu na vyšetrenie výsledkov 1,77 milióna elektrokardiogramov (EKG) zo súboru takmer 400 000 ľudí. EKG sa používa na sledovanie elektrickej aktivity srdca so zaznamenanými zmenami, ktoré pomáhajú diagnostikovať srdcové problémy a chorobami, ako sú infarkty a iné. Tento priekopnícky tím, vedený predsedom oddelenia vied a inovácií v Geisinger, poskytol dve odlišné verzie príslušnej AI a s rôznymi súbormi údajov.

Foto od pixabay

Prvý AI bol napájaný iba nespracovanými údajmi EKG – meraním napätia v čase, zatiaľ čo v druhom prípade išlo o údaje EKG kombinované s vekom a pohlavím pacienta. Tím meral výkonnosť AI spôsobom, aby dokázal model presne rozlíšiť dve skupiny. V jednej skupine boli pacienti, ktorí zomreli v priebehu roka a v druhej pacienti, ktorí žili. Skóre 1 je perfektné a 0,5 znamená, že medzi týmito dvoma skupinami nie je žiadny rozdiel. Zistené hodnoty sa údajne pohybujú medzi 0,65 a 0,8, čo je naozaj vysoké skóre.

death fotografia
Foto od Martin Hesketh

AI dokázala presne predpovedať pravdepodobnosť smrti v priebehu budúceho roka, a to aj medzi tými, ktorí mali hodnoty z EKG úplne normálne. Taktiež bola schopná zistiť rizikové vzorce, ktoré nedokázali zachytiť ani traja kardiológovia po vykonaní klasického EKG. Toto zistenie naznačuje, že model dokáže odhaliť a vidieť aj také veci, ktoré ľudia pravdepodobne prehliadali. Minimálne však ukázal, že niektoré príznaky jednoducho ignorujeme a myslíme si, že sú normálne, no nie sú. AI tak dokáže naučiť odborníkov úplne nové veci, ktoré sa už zrejme desaťročia nesprávne interpretovali.

 

Zdroj

Zuzana Kostelníková
Ahojte, volám sa Zuzana, keďže ešte študujem na vysokej škole, presnejšie na fakulte verejnej správy, tak mám aj dostatok voľného času. Ten venujem najmä vám - čitateľom a to tým, že sa vám snažím prinášať tie najzaujímavejšie a najaktuálnejšie informácie z celého sveta, ale aj z domova. Okrem písania mi môj voľný čas zaberá motorka, mám rada šport, šoférovanie a ako každá žena milujem nakupovanie.
Odoberať
Upozorniť na
Meno alebo prezývka
Nie je povinný
Pre správne fungovanie komentárov spracúvame cookies, prezývky a e-maily používateľov

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

0 Komentáre
Inline Feedbacks
Zobraziť všetky komentáre