Dobré noviny
Festival Jána Smreka v tomto roku reflektuje obdobie totality
TASR
TASR

Festival Jána Smreka v tomto roku reflektuje obdobie totality

Portrét básnika Jána Smreka
Portrét básnika Jána Smreka — Foto: archív TASR

Utorková podvečerná beseda s tvorcami v trnavskom kultúrnom centre Malý Berlín nesie preto v podtitule názov jednej z básnikových zbierok Proti noci.

Trnava 12. novembra (TASR) – Tohtoročný medzinárodný Festival Jána Smreka, ktorý sa koná v Bratislave a v Trnave, svojím programom reflektuje obdobie totality a úlohu poézie v spoločnosti. Utorková podvečerná beseda s tvorcami v trnavskom kultúrnom centre Malý Berlín nesie preto v podtitule názov jednej z básnikových zbierok Proti noci.

Riaditeľ Knižnice Juraja Fándlyho (KJF) Pavol Tomašovič uviedol, že festival sa po roku do mesta vrátil po vlaňajšej dobrej odozve. Organizuje ho Slovenské centrum PEN s podporou Fondu na podporu umenia.

„S fanúšikmi poézie sa stretnú rumunská autorka, laureátka Ceny Jána Smreka 2019 Ana Blandiana a Horst Samson z Nemecka, ktorí majú obaja skúsenosti s totalitným zákazom publikovania. Príde aj Andrea Tavernari z Talianska a Erik Ondrejička. Všetci budú obecenstvu čítať zo svojej tvorby," informoval Tomašovič.

Na stredu (13. 11.) je pripravená popri návšteve Gymnázia Jána Hollého aj diskusia v KJF s Annabel Vilar a Juliom Pavanettim z Uruguaja, Gojkom Bozovicom zo Srbska a Renátou Bojničanovou.

„Chceli by sme, aby sa podujatie v Trnave udomácnilo, máme záujem, aby sa autori stretli s mládežou. Lebo tak, ako v Novembri 89 zohrali študenti dôležitú úlohu, aj teraz ich treba zapájať do spoločenského a kultúrneho života," dodal.

Už ste čítali?