Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Kultúra

12. novembra 2019

RTVS odvysiela pokračovanie série Spýtaj sa vašich



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok
Bratislava 12. novembra (TASR) - V deň výročia Nežnej revolúcie prinesie RTVS nevšedné spomienky Slovákov na to, čo robili v revolučnom novembri pred 30 rokmi. Interaktívny projekt Spýtaj sa vašich pokračuje po auguste 1968 mapovaním ďalšej významnej udalosti našich novodobých dejín. Diváci si ho môžu pozrieť v nedeľu 17. novembra o 20.10 na Dvojke. TASR o tom informovala Erika Rusnáková, hovorkyňa RTVS.


Dokument Spýtaj sa vašich: 89 je pokračovaním filmu k udalostiam Augusta 1968 a prináša pútavú rozprávanú históriu cez individuálne svedectvá a zážitky. Nesústredil sa na príbehy tvárí známych z revolučných tribún, ale prostredníctvom audio-video denníka na drobné prežívanie malých osobných dejín v kontexte veľkých spoločenských zmien s odstupom 30 rokov života v slobode.

Samotnú režisérku Barboru Berezňákovú počas rozhovorov prekvapilo pomerne veľké množstvo spomienkových optimistov medzi respondentmi: "Alebo aj ľudí, ktorí nie celkom zvládajú novodobú zodpovednosť za svoju slobodu a spracovávanie množstva nových podnetov a informácií, žijú v svete plnom konšpirácií a nejakej nedefinovanej zášti voči tým, ktorí sa majú lepšie."

Okrem spomienok však ľudia podľa režisérky veľmi dobre zhodnotili vývoj Slovenska po Novembri 89. "Sú tam načrtnuté problémy a kauzalita vecí, s ktorými sa stretávame všetci. Revolučné novembrové dni sú dodnes spojené s veľmi silnými emóciami. Ide o  nesmierne dynamické obdobie zmien v našej histórii, v ktorom sa nanovo definovali vzťahy spoločensko-politické, pracovné aj medziľudské. Je potrebné, aby sa mladšia generácia pýtala svojich rodičov, ako si na 'oné časy' spomínajú, čo robili v tieto dni oni, ale hlavne, ako im to ovplyvnilo život," uviedla s tým, že filmovou sériou Spýtaj sa vašich chcú tvorcovia podnecovať k medzigeneračnému dialógu o spoločnosti a postavení ľudských práv v nej, o slobode a podpore demokratických hodnôt.

Projekt, za ktorým stojí občianske združenie Film Generácia, vznikol za podpory a spolupráce RTVS. Jeho koproducentom je aj kreatívna platforma Známa firma. Súčasťou projektu je webstránka www.spytajsavasich.sk. Funguje ako interaktívny on-line pamätník, do ktorého je možné pridávať texty, videá, audionahrávky či fotografie, zaznamenávajúce spomienky na tieto udalosti.

Ešte pred televíznou premiérou si nový interaktívny dokument môžu pozrieť v podstate priamo z ulice všetci, ktorí budú v piatok až nedeľu prechádzať bratislavským Námestím SNP. Verejne sa bude film premietať v Kunsthalle LAB v piatok 15. novembra od 20.00 do 22.00 h, v sobotu 16. novembra od 10.00 do 22.00 h a v nedeľu 17. novembra od 10.00 do 20.00 h.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Program MDPOH je určený pamätníkom, ale aj mladej generácii
<< predchádzajúci článok
Činohra SND uviedla premiéru inscenácie Celé zle