Výstava Kyvadlo – vedecká hračka

Interaktívnu výstavu „Kyvadlo – vedecká hračka“ v priestoroch Štátnej vedeckej knižnice v Banskej Bystrici pripravilo banskobystrické občianske združenie Vedecká hračka, aby si pripomenulo 25 rokov činnosti.

Doplnkom výstavy sú preto ocenenia, spomienkové predmety najmä zo zahraničia, fotografie, vydané publikácie a návrhy vedeckých hračiek z medzinárodných súťaží o pôvodnú vedeckú hračku.
Výstavu tvoria vedecké hračky, hlavolamy a jednoduché neškolské experimenty. Základom výstavy sú kyvadlá: Newtonovo, Galileovo, Maxwellovo, magnetické, chaotické a spriahnuté. V krásnych hodinách sú torzné a fyzikálne kyvadlo.
Spôsob manipulácie a fyzikálny základ exponátov je objasnený v prehľadných návodoch s obrázkami. Vo vlastných mobilných telefónoch po odkrytí QR kódu, na posteroch a obrazovke sa návštevníci oboznámia aj s matematickým a Foucaultovým kyvadlom.
Autorkou výstavy je predsedníčka o. z. Vedecká hračka Beata Puobišová.
Na tvorbe a realizácii výstavy sa podieľali aj Figurovci z Prešova, Katarína Teplanová z Bratislavy a Matej Kapusta z Banskej Bystrice.
Výstava je otvorená v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici od 4. do 29. novembra 2019 v čase otváracích hodín knižnice.
V prípade kolektívov je potrebné návštevu vopred telefonicky ohlásiť.

Viac informácií nájdete na stránke www.vedeckahracka.sk