Svet kresťanstva 12. november 2019

Pred 10 rokmi Benedikt XVI. rozšíril možnosti prestupu anglikánov ku katolíkom

Imrich Gazda Vatican News
Imrich Gazda Vatican News
Personálne ordinariáty pre bývalých anglikánov majú takmer 12-tisíc členov a vyše 180 kňazov.
Personálne ordinariáty pre bývalých anglikánov majú takmer 12-tisíc členov a vyše 180 kňazov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Vatican News

Pred 10 rokmi Benedikt XVI. rozšíril možnosti prestupu anglikánov ku katolíkom
Dnes už emeritný pápež Benedikt XVI. a bývalý arcibiskup z Cantenbury Rowan Williams, ktorý je duchovnou hlavou anglikánov, počas stretnutia v roku 2012. Foto – TASR/AP

Pred desiatimi rokmi 4. novembra 2009 vydal pápež Benedikt XVI. apoštolskú konštitúciu Anglicanorum coetibus, ktorá umožňovala vytvorenie osobných ordinariátov pre anglikánov, ktorí chcú vstúpiť do úplného spoločenstva s Katolíckou cirkvou, ale zároveň zachovať svoje duchovné tradície.

Celkovo ordinariáty pre bývalých anglikánov majú 11 600 veriacich a vyše 180 kňazov.

Odvtedy boli vytvorené tri takéto ordinariáty. Ako prvý v januári 2011 bol zriadený Ordinariát Našej Pani z Walsinghamu pre Anglicko a Wales so sídlom v Londýne. V súčasnosti má 3 500 veriacich, ktorým slúži 90 kňazov.

Od začiatku na jeho čele stojí kňaz Keith Newton, bývalý biskup anglikánskej cirkvi, ženatý a otec troch detí. „Začínal som skutočne od nuly,“ povedal otec Newton. „Napriek mnohým obavám sa nikto z nás nestal bezdomovcom ani netrpel hladom.“

V januári 2012 bol zriadený Ordinariát sv. Petra pokrývajúci USA so sídlom v Houstone. Má 6 000 veriacich, medzi ktorými pracuje 75 kňazov. Ordinárom je od roku 2015 biskup Steven Lopes, bývalý zamestnanec Kongregácie pre náuku viery vo Vatikáne.

„Vďaka rozhodnutiu pápeža Benedikta XVI. môžem byť katolíkom a zároveň nezavrhovať svoju anglikánsku tradíciu,“ uviedol Christopher Mahon z ottawskej farnosti. „Naše vlastné tradície, ktoré si veľmi vážime, boli uznané za prínos pre krásu a svätosť cirkvi. Hlboko nás to dojíma a posilňuje to vedomie, že katolícka cirkev je naším domovom.“

V júni 2015 bol založený Ordinariát Našej Pani Južného kríža pokrývajúci Austráliu so sídlom v Perth-Highgate. Má takmer 2 100 veriacich, uprostred ktorých vykonáva pastoračnú službu 19 kňazov. Od jeho vzniku je ordinárom kňaz Harry Entwistle, bývalý anglikánsky biskup v Austrálii, ženatý a otec dvoch detí.

Vatikánsky rozhlas pripomenul, že personálne ordinariáty sa líšia od diecéz v tom, že veriaci nie sú striktne viazaní na určité teritórium, ale ich skupiny sú rozosiate na rôznych územiach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0