Vraždu od Potkana si mal objednať podnikateľ, na súde sa bránil

TA3 TASR
12.11.2019 16:12

Maďarský mediálny podnikateľ Tamás Gyárfás, ktorý je obvinený z podnecovania k úkladnej vražde ďalšieho mediálneho podnikateľa Jánosa Fenyőa z februára 1998, v utorok v Budapešti na súde poprel vinu. Za túto vraždu predvlani odsúdili na doživotie Slováka Jozefa Roháča alias Potkana.

Vraždu od Potkana si mal objednať podnikateľ, na súde sa bránil
TASR/Henrich Mišovič

Nahral si rozhovor

Podľa agentúry MTI na prípravnom pojednávaní obnoveného súdneho procesu na Súde hlavného mesta prokurátor predniesol obžalobu, ktorá je založená na výpovediach 52 svedkov, dokumentoch, expertízach a najmä na zvukovom zázname Tamása Portika, ktorý nahral rozhovor s Tamásom Gyárfásom. Obvinený si mal práve u Portika objednať Fenyőovu vraždu.

Gyárfás v prečítanej obhajobe uviedol, že tvrdenie prokuratúry je absurdné, pretože mu je akékoľvek násilie cudzie. Dodal, že jeho spor s Fenyőom sa rok pred vraždou uzavrel, preto ani nemohol mať záujem na odstránení svojho obchodného rivala. Zdôraznil, že nie je vinný a že nikoho žiadnou vraždou nepoveril.

V tejto kauze si Roháč odpykáva doživotný trest ako hlavný obvinený. Zastrelenie Fenyőa si mal u neho objednať Tamás Portik z poverenia obžalovaného Gyárfása. Roháča okrem vraždy Fenyőa odsúdili aj za tzv. budapeštiansky atentát, ktorý spáchal takisto v roku 1998.

Vykreslil mediálnu vojnu z 90. rokov

Prokurátor Zoltán Csicsák v utorok podrobne vykreslil mediálnu vojnu z 90. rokov medzi obžalovaným Gyárfásom a Fenyőom, ktorá napokon viedla k zavraždeniu tohto mediálneho podnikateľa. Fenyő sa podľa obžaloby veľmi vytrvalo snažil z mediálneho trhu vytlačiť Gyárfása, pričom ich vyhrotený vzťah sa usiloval napraviť aj vtedajší maďarský premiér Gyula Horn.

Polícia podozrivého z objednania vraždy - bývalého predsedu Maďarského plaveckého zväzu Gyárfása - zadržala vlani 17. apríla. Budapeštianska hlavná prokuratúra voči nemu vzniesla obvinenie 30. júla. Prokuratúra koncom augusta iniciovala obnovu súdneho procesu pre zistenie zadávateľa vraždy. Gyárfás mal totiž podľa zvukovej nahrávky, ktorú získala polícia, pred vyše 20 rokmi poveriť Portika likvidáciou svojho vtedajšieho obchodného konkurenta Fenyőa. Súdny proces bude pokračovať vo februári budúceho roka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok