Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie brutálnej vraždy 16-ročného Tomáša
Zdielať na

Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie brutálnej vraždy 16-ročného Tomáša

Archívna reportáž

ŽILINA / Prípad tragickej smrti 16-ročného Tomáša je takmer na konci. Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie s návrhom na podanie obžaloby na 16-ročnú Juditu, ktorú obvinili z jeho vraždy.

"Vyšetrovateľ Krajského riaditeľstva PZ v Žiline návrhom na podanie obžaloby ukončil vyšetrovanie obzvlášť závažného zločinu vraždy, z ktorého je obvinená 16 ročná-Žilinčanka. Spis predložil dozorujúcemu prokurátorovi," informovala polícia. Gymnazistka, ktorá má momentálne štúdium na prestížnej žilinskej škole prerušené, stále nikomu motív svojho konania neprezradila. 23. mája keď ju poslal sudca okresného súdu do väzby, neprejavila ani štipku emócií. V rovnaký deň Tomáša pochovali. Počas vyšetrovania sa špekulovalo o tom, či dievča nemohlo byť v čase skutku pod vplyvom alkoholu či drog.

"Nebolo zistené požitie alkoholu ani iných návykových látok," informoval hovorca polície Matúš Harkabus. Polícia teda prípad brutálnej vraždy po necelých 6 mesiacoch vyšetrovania definitívne uzavrela. 


Dievča v júni Krajský súd v Žiline poslal do väzby z dôvodu preventívnej väzby. Následne začiatkom októbra tohto roka žiadala o prepustenie z väzby. Sudca jej žiadosť.  Rodina bola dokonca ochotná zložiť finančnú záruku vo výške 30-tisíc eur, žiadali dohľad probačného a mediačného úradníka. Okresný súd žiadosti zamietol, odvolali sa, no krajský súd sa s rozhodnutím prvostupňového súdu stotožnil. Na ťahu teraz bude prokurátor, ktorý by mal v najbližších dňoch na Juditu na súde podať obžalobu. Za brutálny čin, vraždu spolužiaka jej hrozí 20-ročné väzenie. Keďže je ale mladistvá v prípade odsúdenia sa jej trest zníži na polovicu. 


Tomáš zomrel po mnohých bodných ranách v žilinskom luxusnom byte na sídlisku Vlčince, kde stredoškoláčka žila so svojou mamou. V nemocnici skončilo aj dievča, ktoré malo rezné poranenia na rukách. ​Pôvodne polícia pátrala po neznámom mužovi, ktorý sa mal do bytovky dostať pod zámienkou odpisovania hodín a keď mu mladé dievča otvorilo, mal na ňu zaútočiť. Jej 16-ročný kamarát mal prísť o život pri tom, ako sa ju snažil ochrániť. Zdá sa ale, že táto verzia bola len vymyslená.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy