12.11.2019 16:08 | Facebook

Facebook pre iOS na pozadí spúšťa fotoaparát. Môže vás sledovať

Zdroj: iStockphoto

Fotoaparát môže byť aktívny počas celej doby používania Facebooku.

Čítajte aj Facebook odstránil problém s otváraním fotoaparátu na pozadí

Používatelia elektroniky Apple s operačným systémom iOS by mali brať na vedomie, že aplikácia Facebook ich môže sledovať cez fotoaparát bez ich vedomia. Na situáciu narazil používateľ Joshua Maddux, napísal web TheNextWeb.

Maddux vo videu ukazuje, že Facebook možno aktivuje fotoaparát bez toho, aby používateľ o tom vedel. Toto tvrdenie naznačuje fakt, že ak si vo Facebooku otvoríte ľubovoľnú fotku a začnete ňou „hýbať” (dotykom prsta ju „chytíte” a začnete posúvať), tak na pozadí v ľavom okraji môžete vidieť zapnutý fotoaparát.

V našom prípade sa situáciu podarilo demonštrovať taktiež. Navyše sme zistili, že to, ktorý fotoaparát je aktívny, záleží od toho, ktorý ste použili ako posledný v aplikácii Facebooku. Ak ste si robili naposledy selfie, budete mať na pozadí zapnutý predný fotoaparát, ktorý vás bez upozornenia môže snímať.

Maddux prípad úspešne odskúšal na piatich iPhonoch s operačným systémom iOS 13.2.2, čo je najnovšia verzia iOS. Uviedol tiež, že na iOS 12 fotoaparát aktívny na pozadí nevidel.

Redakcia portálu TheNextWeb taktiež tvrdenia Madduxa potvrdila. Situácia sa ale možno týka iba najnovšej verzie iOS pretože podľa TheNextWeb verzia iOS 13.1.3 vyzerá byť imúnna.

fotogaléria
Aktívny môže byť aj predný fotoaparát, ktorý vás môže snímať. Zdroj: Vladimír Jančich

Navyše, fotoaparát je na pozadí aktívny iba ak ste predtým udelili Facebooku práva na prístup k fotoaparátu. Ak ste ich neudelili, aplikácia sa síce možno snaží fotoaparát otvoriť, no iOS jej v tom zabráni.

V tejto chvíli ale nie je jasné, či ide o chybu v najnovšej verzii iOSu alebo o chybu v aplikácii Facebooku, či nebodaj o zámer. Portál TheNextWeb požiadal Facebook o vyjadrenie, zatiaľ ho ale nedostal.

V každom prípade ide o potenciálne narušenie súkromia. Treba si totiž uvedomiť, že fotoaparát môže byť aktívny po celý čas ako používate Facebook a „finta” s otvorením fotky a jej pohybovaním to len odhalila.