HN/Peter Mayer
StoryEditor

Richard Sulík: Rozpočet, ako sa na Smer patrí

11.11.2019, 23:00
Fico by sa mal teraz postaviť za rečnícky pult a teatrálne roztrhnúť návrh štátneho rozpočtu.

To, že Smer nevie hospodáriť v zlých časoch, sme mali možnosť zistiť pred pár rokmi počas veľkej finančnej krízy. Robert Fico s Jánom Počiatkom zanechali po sebe sedempercentné deficity, teda také, aké Grécko dostali do krachu. To, že Smer nevie hospodáriť ani len v dobrých časoch, máme možnosť sledovať v tomto roku. Pôvodne bol sľub vyrovnaný deficit, čo nemal byť žiaden väčší problém pri solídnom raste svetovej ekonomiky. Nie však pre socialistov, ktorí vždy s obľubou rozdávali peniaze cudzích ľudí. A tak si do návrhu dali deficit 0,49 percenta HDP. Zdá sa to byť skromne málo, ale treba si uvedomiť jednu vec: to nie je percento, o ktoré sú výdavky vyššie ako príjmy, dovoľte mi to znázorniť:

Predstavte si rodinu, ktorá má čistý príjem 10-tisíc eur ročne a výdavky 11-tisíc, teda deficit je tisíc eur a 10 percent oproti príjmom. To je bezpochyby vysoké číslo a všetkých by veľmi vystrašilo. Preto sa rodina rozhodne rátať svoj deficit tisíc eur oproti príjmom všetkých obyvateľov bytovky, ktorých je 20 a už zrazu nie je percentuálny deficit krutých 10 percent, ale príjemných 0,5 percenta.


Takto nejako to robia štáty, rozdiel svojich výdavkov a príjmov porovnávajú s tým, čo vyprodukuje celá krajina! Takže 0,49-percentný deficit, ktorý si hrdo do rozpočtu napísal minister Ladislav Kamenický, sú v skutočnosti vyše tri percentá z príjmov štátu.


Druhý, väčší problém je ten, že tieto čísla sú hausnumerá, ktorým neveria ani len smeráci a určite im neverí Európska únia, ktorá odhaduje náš deficit na dnes už tiež nereálnych 1,2 percenta (opäť z HDP a 10 percent z príjmov). Takto Smer verejnosť zavádza. Dôvod je jednoduchý: smeráci si do rozpočtu zarátali aj také príjmy, ktoré ešte neschválila Národná rada a kde je vážny predpoklad, že ich ani neschváli, napríklad daň z tabaku. A, naopak, nezarátali také výdavky, ktoré už parlament schválil, napríklad minimálny dôchodok. Takto Smer všetkých klame.


Alebo zvýšili príjmy prostredníctvom zvýšenia bankového odvodu, čo, samozrejme, zaplatia ľudia, lebo banky si svoj odvod premietnu do bankových poplatkov. Takto Smer okráda ľudí. Navyše, bankový poplatok musí ísť aj tak na špeciálny účet.


Robert Fico, ak by mal v sebe kúsoček objektívnosti, by sa mal teraz postaviť za rečnícky pult v Národnej rade a teatrálne roztrhnúť návrh štátneho rozpočtu. Má však veľké šťastie, lebo Andrej Danko vizuálne pomôcky zakázal.

01 - Modified: 2024-04-12 08:09:51 - Feat.: - Title: Richard Sulík: Elektrinu z jadra najviac podporila SaS 02 - Modified: 2024-04-11 15:04:03 - Feat.: - Title: SaS aj KDH kritizujú tzv. migračný pakt: Nerieši zásadné tlaky na vonkajších hraniciach Únie 03 - Modified: 2024-04-09 07:48:07 - Feat.: - Title: Volvo: Posledná veľká prekážka odstránená (komentár Richarda Sulíka) 04 - Modified: 2024-03-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Čaká sa na objav. Čo bude prelomová zbraň, ktorá rozhodne vojnu na Ukrajine? 05 - Modified: 2024-03-26 16:11:36 - Feat.: - Title: Saková odmietla tvrdenia Sulíka o miliónových stratách štátu z emisných povoleniek
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare, menuAlias = komentare, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 15:06