Ilustračná Foto: Pixabay

Infekciu objavili v tele pacienta, ktorému museli vykonať štvornásobnú amputáciu.

Choroby a infekcie sužujú ľudstvo už od jeho počiatkov. V minulosti sa ľudia museli spoliehať výhradne na imunitný systém, ktorý síce v mnohých prípadoch funguje dobre, no predsa majú niekedy navrch patogény a to aj napriek neúnavnej snahe modernej medicíny. Aby sme dokázali s ochoreniami bojovať, je dôležité najprv pochopiť ako fungujú. A jeden významný objav sa podaril teraz medicínskym vedcom z Marylandskej univerzity.

Lekári objavili príčinu agresívnej infekcie, ktorá požiera mäso a ktorá sa neuveriteľne rýchlo šíri ľudským telom. Dôvodom boli dva kmene baktérie, ktoré „spolupracovali“ a tak prekonali imunitný systém hostiteľa.

Ako uvádza The Guardian, prišli na to na základe rozboru infekcie u pacienta, ktorého vážny stav si vyžadoval amputáciu rúk a nôh po tom, ako sa u neho vyvinula nekrotizujúca fascitída, čo je zriedkavý bakteriálny stav, ktorý je smrteľný v takmer jednej tretine prípadov.

Je to nekontrolovaná mikrobiálna infekcia s masívnym ničením tkaniva,“ uviedla Rita Colwellová, mikrobiologička z Marylandskej univerzity, ktorá pracovala na najnovšom výskume.

Ilustračná Foto: Pixabay

Podľa lekárskych správ o nekrotizujúcej fascitíde sa infekcia môže šíriť rýchlosťou až 5 cm za hodinu. Postihuje približne jedného zo 100-tisíc ľudí vo východnej Európe a jedného z 250-tisíc v USA.

Najčastejšou príčinou tejto infekcie sú baktérie nazývané Streptococcus pyogenes.  Za ich vznik však ale môžu zodpovedať aj iné mikroorganizmy. Má tendenciu vznikať, keď baktérie, ktoré žijú v čreve a v hrdle, infikujú rany. Potom ničia pokožku, svaly a orgány a šíria sa krvou po organizme.

U opisovaného pacienta však bola nekrotizujúca fascitída vyvolaná baktériami Aeromonas hydrophila. Tie nie sú považované za príliš závažné, no infekcia sa u pacienta rozšírila aj do pečene a sleziny a jeho život bol zrazu ohrozený.

Doktori boli zmätení veľkým progresom choroby a rozhodli sa analyzovať odobraté tkanivo. Výsledky odhalili zaujímavú skutočnosť – infekcia sa totiž skladala z dvoch kmeňov baktérií Aeromonas. Tie výskumný tím označil ako NF1 a NF2.

Ilustračná Foto: Pixabay

Testy na myšiach ukázali, že ani jeden kmeň nebol sám o sebe významne nebezpečný a každý z nich vyvolal iba lokálny zápal. Infekcia sa nešírila do krvného riečišťa ani do orgánov a imunitný systém ich rýchlo zlikvidoval.

Významná zmena ale nastala, keď boli oba kmene prítomné v jednej infekcii. Vtedy nastala smrteľná kombinácia. Testy ukázali, že toxíny produkované NF2 ničili svalové tkanivo a umožnili NF1 preniknúť do krvného obehu a rýchlo sa šíriť do orgánov. Opisovaný pacient prežil iba vďaka už spomínanej štvornásobnej amputácii.

Jednoduchá diagnostika spočívala v tom, že išlo o infekciu Aeromonas hydrophila, no v skutočnosti to bolo oveľa komplikovanejšie,“ uviedla Colwellová.

Je to jasná demonštrácia polymikrobiálnej infekcie a je veľmi zaujímavé, že išlo o dva kmene toho istého druhu. Jeden z kmeňov produkoval enzým, ktorý štiepil tkanivo, čo druhému umožnilo migrovať do systému a infikovať pečeň a slezinu,“ dodala.

Štúdia bola publikovaná v odbornom časopise PNAS a uvádza dôležitosť výskumu mikróbov, ktoré spolupracujú. Výskum ukázal, ako môže viac kmeňov mikróbov dramaticky zmeniť priebeh infekcie. Pacienti v takýchto prípadoch budú potrebovať kombinovanú terapiu, aby sa uzdravili.

The Guardian
Uložiť článok

Najnovšie články