SaS: Sme svedkami morálneho dna na vysokých postoch vedenia súdnictva

Ak má byť sudca elitou právnických povolaní, potom predseda Najvyššieho súdu SR musí byť elitou národa. Miesto toho sme svedkami morálneho dna na vysokých postoch vedenia súdnictva.

 

Uviedla to strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na vysoké odmeny, ktoré udelila bývalá predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová kancelárovi Ivanovi Solejovi.

„Je už len otázkou, či je horšie cez machinácie pri verejnom obstarávaní oberať štát o peniaze, ktoré mohli ísť na platy civilných zamestnancov súdu tak, ako sa to dialo za šafárenia bývalej predsedníčky Švecovej, alebo skutočnosť, že sa do vedenia súdnictva nemá nádej dostať slušný človek,“ povedal poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre spravodlivosť Alojz Baránik.

Strana SaS požaduje, aby sa sudcovia zasadili o očistu svojho stavu. „Morálni sudcovia sú základom morálnej spoločnosti. Spoločnosti, v ktorej jedinej sa dá zabezpečiť slušný život pre väčšinu ľudí. Preto pomáhači mafie, rozkrádači spoločného bohatstva či karieristi nemajú vo vedení súdnictva čo hľadať. Nevieme, do ktorej kategórie patrí bývalá predsedníčka Najvyššieho súdu, ale mala byť sa stať odstrašujúcim príkladom postupu príslušných orgánov,“ uzavrel Alojz Baránik.