Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Zo zahraničia

12. novembra 2019

Dánsko zaviedlo kontroly na hraniciach so Švédskom



Ilustračná snímka.



Zdieľať
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP
Štokholm 12. novembra (TASR) - Rozhodnutie Dánska o dočasnom obnovení kontrol na hraniciach so Švédskom vstúpilo v stredu oficiálne do platnosti, informovala agentúra DPA.


Dánsko k zavedeniu náhodných pohraničných kontrol pristúpilo v reakcii na sériu násilných trestných činov v okolí Kodane. Dánske úrady tvrdia, že ich spáchali osoby zo Švédska.

Opatrenia, ktoré budú v platnosti po dobu šiestich mesiacov, sa vzťahujú na prístavy pre trajekty, na železnicu a Öresundský most. Tento viac ako 7800 metrov dlhý most spája Kodaň mestom Malmö.

Dánsko nedávno predĺžilo platnosť náhodných kontrol na hraničných priechodoch s Nemeckom, ktoré zaviedlo ešte v roku 2016 v súvislosti s migračnou krízou.

Od februára došlo v Kodani k celkovo 13 výbuchom. Dánske úrady tvrdia, že augustovú explóziu pred budovou daňového úradu v Kodani "spáchali zločinci, ktorí prišli cez hranicu zo Švédska". V súvislosti s prípadom sú vo väzbe dvaja Švédi.

Na predmestí Kodane došlo 25. júna aj k dvojnásobnej vražde. Zastrelení boli dvaja švédski občania, pričom dánsky minister spravodlivosti Nick Häkkerup povedal, že išlo o vyrovnávanie účtov medzi znepriatelenými "gangmi zo Švédska".

V meste Malmö na juhu Švédska, ktoré sa nachádza blízko Kodane, zomrel v sobotu pri streľbe 15-ročný chlapec a jeden ďalší tínedžer je v kritickom stave. V súvislosti s týmto incidentom dosiaľ polícia nikoho nezadržala.


Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Právny výbor EP odporučil na vypočutie Bretona, Valeanovú a Várhelyiho
<< predchádzajúci článok
Topoľčianska nemocnica vymenila za dva roky takmer 90 percent lôžok