simecka
Europoslanec Michal Šimečka. PHOTO: redakcia/red.

Únia pripravuje nový nástroj na ochranu právneho štátu v Európe. Zodpovedný zaň bude Slovák

Europoslanec Michal Šimečka bude ako spravodajca zodpovedný za prípravu nového nástroja Európskej únie na ochranu demokracie a právneho štátu. Ten má vzniknúť v reakcii na problematickú situáciu v členských štátoch ako Maďarsko či Poľsko, ktoré Únia kritizuje za nedodržiavanie demokratických pravidiel.

 “Často počúvame, že o zásadných veciach v Európe rozhodujú len veľké štáty, a slovenskí zástupcovia v Bruseli nič nezmôžu. Teraz vidíme, že to tak nie je,” povedal Šimečka, ktorý je europoslancom za liberálnu frakciu Obnovme Európu a podpredsedom Progresívneho Slovenska.

EÚ vytýka Maďarsku a Poľsku obmedzovanie nezávislosti médií a súdnictva, ktoré môžu vlády po presadení kontroverzných zákonov jednoducho ovplyvňovať. Podľa Šimečku sa však ukazuje, že EÚ nemá dostatočné nástroje, aby v podobných prípadoch včas a účinne zakročila.

“Situácia v týchto krajinách je varovaním, že demokracia a spravodlivosť už nie sú v Európskej únii samozrejmosťou. Ak Únia nenájde politickú odvahu a nové nástroje, hrozí jej vnútorný rozklad zo strany polodiktátorov, oligarchov a fašistov,” uviedol europoslanec.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

“Podstatou nového mechanizmu bude každoročné a objektívne hodnotenie všetkých štátov v oblasti demokracie a spravodlivosti. Budú stanovené jasné kritériá a bude platiť rovnaký meter pre všetky členské štáty – nové aj staré, východné aj západné, malé aj veľké. Budem presadzovať, aby súčasťou nového mechanizmu boli aj sankcie, v prípade, ak ani po dialógu nedôjde k náprave. Či už formou presmerovania tzv. eurofondov, žalôb na Európsky súd, alebo vyvolaním článku 7,” uzavrel.

O tom, že tento prelomový a politicky citlivý návrh bude ako spravodajca Európskeho parlamentu pripravovať práve slovenský europoslanec, rozhodol Výbor Európskeho parlamentu pre občianske slobody a vnútorné veci.

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices