Ťažké rozhodnutie v prospech mieru. Vláda prepúšťa radikálov

TA3 TASR
12.11.2019 12:46

Afganská vláda prepustí z väzenia dvoch vysokých predstaviteľov radikálneho hnutia Taliban a jedného z vodcov siete Hakkání, ktorá je na povstalcov napojená. Výmenou za to by sa mali dostať na slobodu dvaja zajatci zo Spojených štátov a Austrálie, ktorých uniesli pred vyše tromi rokmi.

Z afganského väzenia prepustia troch vysokopostavených členov militantného hnutia Taliban. Budú vymenení za dvoch zajatcov z USA a Austrálie, ktorých povstalci uniesli v roku 2016. Oznámil to afganský prezident Ašraf Ghaní. "Rozhodli sme sa podmienečne prepustiť troch väzňov z Talibanu, ktorí... sa istý čas nachádzali vo väzbe afganskej vlády vo väznici Bagrám," povedal Ghaní na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci v Kábule.

Rozhodnutie prepustiť troch väznených členov Talibanu bolo podľa afganského prezidenta "veľmi ťažké", ale "nevyhnutné". Jedným z nich je Anás Hakkání - mladší brat šéfa tzv. Hakkáního siete Sirádžuddína Hakkáního. Ghaní nekonkretizoval kde a kedy budú prepustení dvaja zadržiavaní občania západných krajín: Austrálčan Timothy Weeks a Američan Kevin King. U oboch mužov došlo podľa neho k zhoršeniu zdravotného stavu.

Oboch týchto profesorov Americkej univerzity v Afganistane uniesli v auguste 2016 v Kábule ozbrojenci vo vojenských uniformách. Ghaní vyjadril nádej, že by výmena zajatcov mohla "vydláždiť cestu" k začatiu neoficiálnych priamych rokovaní medzi afganskou vládou a hnutím Taliban, ktoré takéto rozhovory dlhodobo odmietalo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok