Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
91867_chram matky bozej v parizi.jpg
12. novembra 2019 PR správyKultúraKnihy od PRservis.skSITA Diskusia()

Chrám Matky Božej v Paríži v novom vydaní

12.11.2019 – Vydavateľstvo Slovenský spisovateľ prichádza po takmer polstoročí s novým vydaním jedného z najznámejších a najslávnejších diel svetovej literatúry – román Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži.
A vydavateľstvo pošle z každej zakúpenej knihy 1 euro na zbierku pre Notre-Dame de Paris, a to prostredníctvom portálu Centra národných pamiatok francúzskeho Ministerstva kultúry.
Táto charitatívna zbierka potrvá až do konca roka 2021.

Chrám Matky Božej v Paríži

Victor Hugo, jeden z najslávnejších predstaviteľov svetovej literatúry, sa do sŕdc miliónov čitateľov zapísal ako autor mnohých vynikajúcich románov, no najviac asi príbehom z roku 1831.
Klasický príbeh vášnivej lásky a nenávisti sa odohráva v stredovekom Francúzsku. Sledujeme voľbu kráľa bláznov, ktorým sa stáva Quasimodo, zvonár v Chráme Matky Božej. Pohodené a znetvorené dieťa, ktorého sa ujal kňaz Frollo. Obludný človek s jedným okom, hrbom, ktorý ohluchol od neustáleho zvonenia.
Quasimodo je však oddaný svojmu pánovi a zahorí nežným citom ku krásnej cigánke Esmeralde, ktorá mú prejaví súcit a iba ona mu podá vodu v ťažkej chvíli…

Chrám Matky Božej v Paríži je úžasný historický, dobrodružno-romantický príbeh, v ktorom Victor Hugo majstrovsky vystihol magickú atmosféru stredovekého Paríža. Doslova akoby ste sa prechádzali úzkymi uličkami a námestiami pomedzi nespočetné kostoly a vežičky…
Je to nesmrteľný román, ktorý vtiahne aj dnešného čitateľa svojou dramatickosťou, dejom plným neočakávaných zvratov a najrozmanitejších prekvapení.

Zbierka na nádhernú katedrálu

Paríž navštívia ročne milióny turistov a kroky väčšiny z nich vedú práve ku katedrále Notre-Dame. Ak chcete prispieť k tomu, aby sme sa mohli pozerať na ňu v jej pôvodnej nádhere a majestátnosti, môžete tak urobiť prostredníctvom Hugovho románu.
„V redakcii Slovenského spisovateľa sme už dlhšie uvažovali, že by sme začali vydávať klasické diela svetovej literatúry v samostatnej edícii,“ vysvetľuje šéfredaktorka vydavateľstva Anna Pokorná. „Mnohé dlhodobo absentujú na knižnom trhu a sú prakticky nedostupné. Edíciu sme uviedli do života prvými dvoma titulmi: Kto chytá v žite od J. D. Salingera a Jeden deň Ivana Denisoviča od Alexandra Solženicyna. Slávny román Victora Huga bol v širšom výbere a smutná udalosť z apríla jeho vydanie urýchlila.“

Už sám Victor Hugo si uvedomoval potrebu zachrániť katedrálu Notre-Dame, ktorá bola počas Francúzskej revolúcie značne poškodená a nasledujúcich tridsať rokov pustla. Reálne hrozilo, že jedinečný gotický chrám zbúrajú.
Hugov román Chrám Matky Božej v Paríži podnietil vypísanie verejnej zbierky a katedrálu sa aj vďaka spisovateľovej osobnej angažovanosti podarilo zachrániť.
História sa opakuje a jeho román, aspoň v slovenčine, môže opäť mobilizovať sily a prostriedky na záchranu tejto unikátnej súčasti svetového kultúrneho dedičstva. „Aj keď si uvedomujeme, že naše jedno euro z každého predaného kusa je iba kvapkou v mori, chceli by sme aspoň symbolicky nadviazať na posolstvo Victora Huga, ktoré zanechal na stránkach svojho románu,“ dodáva šéfredaktorka.

Milan Buno, knižný publicista

Inzercia

K téme

5 tipov na turistické oblasti v Dolnom Rakúsku, ktoré odporúčame navštíviť. Týchto 5 turistických oblastí v Dolnom Rakúsku odporúčame navštíviť

Diskusia

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Knihy

SITA.sk

© Použitie akýchkoľvek materiálov z tejto stránky je dovolené bez obmedzení.