Foto: Global Wildlife Conservation

Akoby bol určený len pre zrak vyvolených.

Tvor nazývaný Tragulus versicolor nám zjavom môže pripomínať hneď niekoľko iných zvierat spojených do jedného. Najvýraznejšími sú myš a jeleň vďaka ktorým si vyslúžil aj svoju prezývku. Preto niet pochýb o tom, že je v ríši zvierat skutočnou raritou. Nejeden z nás by ho chcel aspoň raz v živote vidieť na vlastné oči. Donedávna bol dokonca zapísaný medzi 25 najhľadanejšími zvieratami sveta, ktoré sa z povrchu zemského akoby vytratili.

Drobné zviera, veľké asi ako zajac, bolo za uplynulých takmer 30 rokov skryté pred zrakmi ľudí, ale najmä vedcov. Záhadný párnokopytník bol naposledy videný v roku 1990. Od daného času vedci verili, že vyhynul v dôsledku lovu. Ako ale informuje portál IFL Science, nie je tomu úplne tak. Najnovšie sa objavil v džungli na severozápade Vietnamu. Je ale skutočne pravda, že sa objavil náhodou?

Foto: Global Wildlife Conservation

Niekoľko zvierat v jednom tele

Myší jeleň bol úplne prvýkrát zaznamenaný vedcami v roku 1910. Už vtedy bolo na prvý pohľad jasné, že ide o kombináciu niekoľkých živočíšnych druhov v jednom drobnom tvorovi. Má ísť pritom približne až o 10 rôznych druhov. Charakteristický je najmä sfarbením hnedastej kožušiny, v ktorej sa striedajú sivé a strieborné odlesky. Je pravdepodobné, že najmä pre svoj netradičný zjav bol jedným z hlavných terčov lovcov.

Foto: Global Wildlife Conservation

Dlhé obdobie ticha

Síce od roku 1990 o ňom v dôsledku chýbajúcich zmienok panovalo vo vedeckých kruhoch akési mlčanie, medzi obyvateľmi Vietnamu to bolo presne naopak. Keď sa výskumníci z organizácie Global Wildlife Conservation v Texase  a Vietnamskej univerzity vied a technológií dozvedeli o rozhovoroch ľudí z oblastí, kde sa v minulosti vyskytoval, domnievali sa, že pravdepodobne hovoria o stratenom myšom jeleňovi. Preto sa rozhodli v lesoch v blízkosti Nha Trang umiestniť 30 fotopascí.

„Uplynulých 30 rokov bol tento tvor vedcami nezaznamenaný. Lokálni obyvatelia o ňom vedeli, samozrejme, viac. Preto hovoríme, že bol „stratený pre vedu.“ Nikto ho nehľadal, preto záznamy neboli rozširované. Dá sa povedať, že bol doposiaľ vedcami vyslovene prehliadaný,“ dodáva Andrew Tilker, špecialista na ázijské druhy z organizácie Global Wildlife Conservation.

Foto: Global Wildlife Conservation

Úspešný výsledok pre vedcov

Očakávania sa naplnili. V rozmedzí mesiacov apríl až júl roku 2018 sa im podarilo zhromaždiť vyše 1880 fotografií strateného tvora. Doposiaľ nie je úplne jasné, koľko jedincov na danom území v skutočnosti žije. Vedci sú ale aj napriek tomu v nesmiernom úžase z úspechu, ktorý sa im naskytol po tak dlhej dobe mlčania o tomto zvierati.

Foto: Global Wildlife Conservation

Okrem myšieho jeleňa bol tento rok zo zoznamu 25 stratených druhov zvierat vyškrtnutý aj ďalší tvor. Je ním obrovská včela vyskytujúca sa na súostroví Moluky v Indonézií . V zozname naďalej ostáva 20 ďalších netradičných tvorov, ktorý čakajú na svoje opätovné objavenie.

Uložiť článok

Najnovšie články