Izrael pod paľbou. Zabil veliteľa Islamského džihádu

Nová ničivá vlna násilia medzi palestínskym pásmom Gazy a Izraelom. Izrael v utorok pri leteckom útoku v Gaze zabil jedného z hlavných veliteľov militantnej organizácie Islamský džihád, ktorú podporuje Irán. Tá na to reagovala vypálením desiatok rakiet na Izrael. Izrael letecky zaútočil aj v Sýrii na dom politického vodcu Islamského džihádu. Najbližšie dni očakáva Izrael stupňovanie napätia. EÚ zatiaľ vyzýva na okamžité zastavenie bojov.

12.11.2019 11:55 , aktualizované: 18:22
izrael džihád Foto: ,
Islamský džihád po zabití jedného zo svojich veliteľov v Gaze hrozí pomstou Izraelu.
debata (8)

Útok v Gaze sa pripravoval dlhšie a dostal súhlas izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zabitý bol 42-ročný veliteľ organizácie Islamský džihád Bahá Abú Attá a jeho žena, ich dve deti boli pri útoku zranené. Podľa izraelskej armády Abú Attá koordinoval viaceré raketové útoky na Izrael, bol "časovanou bombou“ a bezprostrednou hrozbou. "V uplynulých dňoch robil prípravy na spáchanie teroristických útokov proti izraelským občanom,“ vyhlásila izraelská armáda.

Izrael dnes vypálil aj niekoľko striel na dom politického lídra Islamského džihádu Akrama Adžúrího v sýrskom Damasku. Ten útok prežil, podľa sýrskej štátnej agentúry bol zabitý jeho syn a vnučka. Útok v Sýrii Izrael nepotvrdil.

Islamský džihád po útoku v Gaze avizoval tvrdú odvetu. "Ideme do vojny. Netanjahu prekročil všetky červené línie atentátom na veliteľa Bahá Abú Attu. Budeme reagovať tvrdo,“ vyhlásil veliteľ Islamského džihádu Zijád Nachla.

Len do poludnia bolo na izraelské mestá vypálených vyše 75 rakiet. Poplašné sirény sa ozývali vo viacerých mestách neďaleko hraníc s Gazou, ale aj v Tel Avive. Školy zostali zatvorené a civilisti sa mali podľa možnosti zdržiavať v blízkosti úkrytov. Preventívne bola uzatvorená cesta pri pásme Gazy a priechody. Netanjahu Izraelčanov upozornil, že toto obdobie môže trvať dlhšie. "Izrael nechce eskaláciu, ale urobíme všetko potrebné na sebaobranu,“ vyhlásil.

Ganc: Každý terorista, ktorý ohrozuje našu bezpečnosť, skončí mŕtvy

Útoky prišli v čase politickej krízy v Izraeli. Netanjahu síce zostáva premiérom, ani nedávne voľby však nevyhral. O zostavenie koaličnej vlády sa pokúša jeho hlavný rival, bývalý šéf generálneho štábu Benny Ganc. Netanjahu sa podľa britského denníka Guardian snaží presvedčiť Izraelčanov, že je jediným lídrom, ktorý je schopný zaručiť bezpečnosť. Útok v Gaze však podporil aj Netanjahuov rival. "Každý terorista, ktorý ohrozuje našu bezpečnosť, by mal vedieť, že skončí mŕtvy,“ vyhlásil Ganc.

Podľa denníka Guardian od cielených útokov na členov militantných skupín Izrael v uplynulých rokoch upustil. Často len zvyšovali napätie a radikálov na vysokých postoch aj tak rýchlo nahradili iní. Po dnešných útokoch hrozí stupňovanie konfliktu medzi Izraelom a Iránom, ktorý podporuje Islamský džihád.

Prestrelky medzi Izraelom a Gazou sú pomerne časté – izraelské lietadlá a vrtuľníky bombardujú pásmo Gazy a palestínski radikáli odpaľujú rakety na blízke izraelské mestá. Výbuch napätia trvá väčšinou deň alebo dva.

To, či sa bude napätie tentoraz stupňovať, závisí podľa politológa Mulhaimara Abu Sadáa od postoja Hamasu, aj Iránu. "Ak sa Hamas pripojí k Islamskému džihádu, bude nasledovať ďalšia eskalácia. Ale ak bude Hamas schopný s pomocou Egypta zvládnuť Islamský džihád, situácia by sa mohla do dvoch – troch dní dostať pod kontrolu,“ povedal profesor politológie Abu Sadá pre televíziu Al-Džazíra. Islamský džihád je po Hamase druhou najsilnejšou militantnou organizáciou v Gaze. "Je financovaný a vojensky i politicky podporovaný Iránom, takže možno Irán bude hrať úlohu v tom, či sa toto násilie rozšíri alebo skoro zastaví,“ dodal.

Hamas väčšinou dodržiava prímerie, ktoré bolo pred niekoľkými mesiacmi dohodnuté Egyptom. Po dnešných útokoch však varoval, že Izrael "nesie plnú zodpovednosť za všetky následky eskalácie“ a sľúbil, že smrť Abú Attu "nezostane nepotrestaná“.

Agentúrna správa bola vymenená za autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #teroristi #Pásmo Gazy #Islamský džihád