Najznámejším koncentračným táborom na území súčasného Poľska je Auschwitz-Birkenau, foto: Needpix

Poľský premiér upozorňuje Netflix na chyby v jeho novom dokumente o holokauste.

Poľsko vníma svoje dejiny veľmi citlivo. Nečudo, keď krajina bola v histórii opakovane rozdelená, okupovaná a zničená tými najhoršími vojnami. Poľský národ prežil najdesivejšie kapitoly histórie a tie hrôzy si vytrpel na vlastnej koži. Najnovšie preto našich severných susedov pobúril dokument obľúbenej streamovacej služby Netflix.

Počas druhej svetovej vojny zomrelo približne 17 % Poliakov. Veľká časť z nich sa stala obeťami holokaustu, spravidla na území súčasného Poľska v nacistických vyhladzovacích táboroch. Nepresnosti v interpretácií histórie preto Poliaci vnímajú veľmi osobne a často na ne otvorene reagujú. Najnovšie tak urobil poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý napísal list riaditeľovi Netflixu. Následne ho zverejnil aj na svojom Facebooku.

Za všetko môže nová dokumentárna miniséria The Devil Next Door streamovacej služby Netflix. 5-dielny dokumentárny seriál mapujúci históriu holokaustu z pohľadu bývalého amerického dozorcu v nacistickom vyhladzovacom tábore, ktorý je v Izraeli za svoju minulosť postavený pred súd sa síce na portáloch IMDB i ČSFD teší obľube fanúšikov, no obsahuje aj historické nepresnosti. A práve na ne vo svojom liste Morawiecki upozorňuje výkonného riaditeľa Netflixu Reeda Hastingsa.

Morawiecki Netflix, ako aj tvorcu minisérie The Devil Next Door, kritizuje najmä za to, že pri zobrazení lokalizácie nacistických koncentračných táborov využil v historickom kontexte mapu súčasného Poľska. Tvorcovia navyše niektoré z táborov ani neumiestnili správne a poľskému premiérovi v dokumente chýba aj zmienka o tom, že koncentračné tábory boli organizované a spravované výlučne nacistickým režimom a Poľsko s nimi okrem obetí holokaustu nemalo nič spoločné.

Vo svojom príspevku, ktorý Morawiecki zverejnil na Facebooku, uvádza aj príklad vhodnej mapy, ktorá vyobrazuje politické usporiadanie krajín v Európe počas vojnového obdobia, na ktorej je územie súčasného Poľska v roku 1942 už celé pod kontrolou nacistického Nemecka. Poľský premiér však vo zverejnenom liste riaditeľovi Netflixu taktiež oceňuje snahu streamovacej služby pripomínať a otvárať historické témy pre súčasnú mladú generáciu.

Gepostet von Mateusz Morawiecki am Sonntag, 10. November 2019

Morawiecki verí, že Netflix nepresnosti v dokumentárnej sérii opraví a rozumie tomu, že nešlo o zámerné prevracanie histórie. K situácii sa na Twitteri vyjadrilo aj múzeum najznámejšieho nacistického vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, ktoré upozornilo, že v dokumente Netflixu sú na nekorektnej mape nesprávne lokalizované koncentračné tábory Chełmno a Majdanek.

Uložiť článok

Najnovšie články