Noc divadiel už najbližší víkend

12. 11. 2019

Mesto Trenčín sa aj tento rok zapája do podujatia Noc divadiel. V sobotu 16. novembra 2019 si v Kine Hviezda môžete pozrieť divadelné predstavenia, vyrobiť si veselú ponožkovú bábku, stať sa hercom, klaunom, či akrobatom alebo si pozrieť výstavu prác študentov odboru Scénická a kostýmová tvorba Školy umeleckého priemyslu Trenčín.

Noc divadiel sa na Slovensku koná už desiaty raz. Vždy tretiu novembrovú sobotu program v divadlách plynie až do neskorej noci, pričom divadlá, kultúrne centrá, umelecké školy a ďalšie kultúrne priestory otvárajú dvere a zákulisia počas večerných a nočných hodín, aby demonštrovali svoju otvorenosť novým podnetom a inšpiráciám.

Myšlienka spoločného podujatia vznikla na podnet francúzskych divadelných umelcov a prvýkrát sa ako pilotný program realizovala 25. októbra 2008 v Chorvátsku v Detskom divadle Dubrava v Záhrebe a v Šibenskom divadle.

Možnosť prezentovať divadelný program aj inak, ako počas všedných dní, spája každý rok stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe. Počas Noci divadiel môže divák skúmať, objavovať a zapájať sa do diania, či sa len príjemne usadiť, vnímať a nechať sa unášať divadlom počas celej noci.

Program Noci divadiel 2019 sa bude odohrávať v 27 slovenských mestách a viac ako päťdesiatich divadlách, kultúrnych centrách, umeleckých školách a kultúrnych priestoroch po celom Slovensku.

Noc divadiel je výnimočné podujatie, ktoré vytvára veľkú divadelnú rodinu a okrem profesionálnych umelcov zapája aj ochotnícke súbory. Tohtoročná Noc divadiel sa nesie aj v znamení Nežnej revolúcie a jej aktuálneho odkazu.

Program Noci divadiel v Trenčíne:

DIVADELNÁ SÁLA, KINO HVIEZDA
16.00 Divadlo Z kufra von: Zlatá rybka – veselé divadelné predstavenie, v ktorom sa dozviete, ako sa dá splniť dva a pol želania. Detské divadlo, vstup zdarma.

18.00 Mestské divadlo Trenčín: Shakespeare a Alžbeta – fiktívny príbeh z obdobia renesancie predstavuje slávne a významné postavy histórie, polemizuje o láske a vlastnení, slobode a moci, o snahe ovládať životy druhých… Historická dráma, vstup zdarma.

21.00 Pavol Seriš: Pozemšťan – bláznivý príbeh mimozemšťana, ktorý sa túži stať pozemšťanom. Pohybuje sa po planéte Zem a sústredene nás pozoruje, aby sa naučil byť ako my. Podarí sa mu zapadnúť do spoločnosti? Fyzický stand-up a komediálna pantomíma o tom, ako sa správame a akí sme.
Vstupné: 8 €, predpredaj v KIC 6.

ZRKADLOVÁ SÁLA, KINO HVIEZDA
17.00 – 18.00 Splňme si svoj sen! – ako sa stať hercom, klaunom, akrobatkou s klaunmi Buwkom a Sniwkom. Detský workshop, vstup zdarma.

17.00 – 19.00 Ponožkáči – výroba veselých ponožkových bábok. Detský workshop, vstup zdarma.

FOYER KINA HVIEZDA
Divadelný kostým – výstava prác študentov odboru Scénická a kostýmová tvorba Školy umeleckého priemyslu Trenčín. Výstava, vstup zdarma.

GALÉRIA M. A. BAZOVSKÉHO
18.00 Dogma Divadlo: Lokál – vernisáž/happening, ktorý mapuje príbeh vzniku umeleckého diela, až po jeho slávnostné odhalenie. Vstup zdarma.

Noc divadiel plagát

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!