Vo Východočínskom mori objavili 75 rokov stratenú vojnovú ponorku

NETKY.SK • 12 November 2019, 11:42 • 2 min
Vo Východočínskom mori objavili 75 rokov stratenú vojnovú ponorku

OKINAVA - Na dne Východočínskeho mora pri japonskom ostrove Okinava našli americkú vojnovú ponorku, ktorá sa stratila pred 75 rokmi. USS Grayback s 80-člennou posádkou na palube zmizla začiatkom roka 1944, keď ju napadlo japonské lietadlo.

slovakia

left justify in out

Podmorské plavidlo objavil projekt Lost 52, ktorého cieľom je lokalizovať 52 amerických ponoriek stratených počas druhej svetovej vojny. Objav už ohlásili aj rodinám 80 členov posádky.

Minulý rok vedec Yutaka Iwasaki zistil, že námorníctvo pôvodne urobilo chybu pri preklade japonských vojenských záznamov, ktoré popisovali, kde sa Grayback pravdepodobne potopil. Celú dobu historické záznamy námorníctva uvádzali nesprávnu zemepisnú dĺžku pre umiestnenie ponorky.

 

img

 

Výskumníkom chýbala jedna číslica, preto boli súradnice chybné o najmenej 160 kilometrov. USS Grayback sa podarilo výskumníkom nájsť až po tom, čo našli vojenské dokumenty so správnymi súradnicami jej pozície. Ponorka, ktorú lokalizovali s pomocou technológie podvodných dronov, sa nachádza v hĺbke 430 metrov.


Potvrdenie lokality potopeného vojenského plavidla amerického námorníctva podľa zakladateľa projektu Tima Taylora zaistí, že bude chránené pred narušením a bude môcť zostať miestom posledného odpočinku zosnulých námorníkov.

 

img

 

Stratená od roku 1944

28. januára 1944 ponorka Grayback vyplávala z Pearl Harboru do Východočínskeho mora. Asi o mesiac neskôr, posádka ponorky informovala o úspešnom potopení dvoch japonských nákladných lodí. Po útoku však zostali na ponorke iba dve torpéda, preto dostala posádka rozkaz vrátiť sa do prístavu. Hoci Grayback mala podľa plánu doraziť do Midwayu 7. marca, ani po troch týžňoch nedorazila do ciela. V marci 1944 vyhlásili jednu z najúspešnejších ponoriek druhej svetovej vojny za oficiálne stratenú.

 

img

 

Vyjadrenie rodiny pozostalých

Gloria Hurney, ktorej strýko Raymond Parks zomrel na Graybacku ani nedúfala, že ponorku niekedy nájdu. Keď sa prvýkrát dozvedela o objave, bola šokovaná, no zároveň sa jej ulavilo. "Každý objav potopeného plavidla je príležitosťou uctiť si službu našich námorníkov."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies