MojAndroid

Mobilná verzia systému Windows od spoločnosti Microsoft patrila v minulom desaťročí spolu so Symbianom k najpoužívanejším systémom na smartfónoch. Príchod konkurenčného Androidu ale neustála a nepomohla jej ani kúpa značky Nokie Microsoftom. Nová verzia Windows Phone sa medzi používateľmi neuchytila a dnes je to už praktický mŕtvy systém. Zakladateľ Microsoftu Bill Gates v novom rozhovore pre NewYorkTimes prezrádza, že všetko mohlo byť úplne inak. O rozhovore informuje server PhoneArena.

Dôvodom neúspechu bol hlavne protimonopolný úrad

Bill Gates už niekoľkokrát vyhlásil, že porážka systému Windows Androidom na mobilných zariadeniach bola jeho najväčším neúspechom. A to aj napriek tomu, že v tom čase bol už šéfom Microsoftu Steve Ballmer. Ako prvý dôvod neúspechu Bill v rozhovore uvádza protimonopolné vyšetrovanie voči Microsoftu zo strany amerických úradov v tomto období.

Nie je pochýb, že toto protimonopolné vyšetrovanie Microsoftu uškodilo. Nebyť vyšetrovania, tak by sme sústredili na vývoj mobilného operačného systému a dnes by ste miesto Androidu používali na smartfónoch Windows Mobile.

Bill Gates

Ako druhý dôvod uvádza, že nestihli pripraviť mobilný Windows pre smartfón Motoroly, ktorý nakoniec využíval systém od konkurenčnej spoločnosti Google. Údajne so systémom pre Motorolu meškali tri mesiace kvôli rozptýleniu myšlienok z vyšetrovania.

Motorola Droid mohla využívať Windows

Bill Gates síce priamo nešpecifikoval, ktorý smartfón Motoroly mal na mysli, ale v tom čase prišla na trh legendárna Motorola Droid pre amerického operátora Verizon. Na americkom trhu to bol predajný hit, pretože oproti predošlým Android smartfónom ponúkal väčší displej, výkon, kvalitnú kovovú konštrukciu a veľmi pohodlnú hardvérovú klávesnicu. Odvtedy už podiel Androidu neustále stúpal a dnes mu patrí viac ako 80 % trhu. Windows Phone sa snažil na trhu uchytiť cez smartfóny kúpenej spoločnosti Nokia. Kvôli viacerým obmedzeniam, malej podpore aplikácií a svojráznemu grafickému rozhraniu ale veľa ľudí odradil. Jeho vývoj Microsoft ukončil pred pár rokmi.

Náš tip
Microsoft: Office Mobile ponúkne všetko v jednej aplikácii

 

12.11.2019

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+