Aktuálne 12. november 2019

Francúzsko po silnom zemetrasení preventívne odstavilo tri jadrové reaktory

TASR
TASR
Zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo juhovýchod Francúzska, malo magnitúdu 5,4. Vyžiadalo si štyroch zranených.
Zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo juhovýchod Francúzska, malo magnitúdu 5,4. Vyžiadalo si štyroch zranených.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Francúzsko po silnom zemetrasení preventívne odstavilo tri jadrové reaktory
Ilustračné foto - TASR/AP

Po silnom zemetrasení, ktoré zasiahlo departement Ardeche na juhovýchode Francúzska, preventívne odstavili tri reaktory jadrovej elektrárne Cruas-Meysse. Informoval o tom spravodajský portál France Info.

Francúzska energetická spoločnosť EDF pristúpila k tomuto kroku, aj keď prvé kontroly neodhalili žiadne poškodenia na reaktoroch alebo zariadení elektrárne. Postupná odstávka reaktorov sa začala v pondelok od 18. hodiny.

Aktivisti bojujúci proti používaniu jadrovej energie upozornili, že atómové elektrárne v mestách Tricastin a Cruas boli stavané tak, aby bez poškodenia odolali zemetraseniam s maximálnou magnitúdou 5,2.

Zemetrasenie, ktoré v pondelok zasiahlo juhovýchod Francúzska, malo magnitúdu 5,4. Vyžiadalo si štyroch zranených. Stav jedného z nich, hospitalizovaného v departemente Drôme, je podľa lekárov vážny.

Pri otrasoch došlo aj k škodám na majetku, ktoré si vynútili evakuáciu obyvateľov poškodených domov. Úrady im poskytli dočasné náhradné ubytovanie a v prípade potreby sú pripravené riešiť aj ich bytovú situáciu.

Podľa informácií francúzskeho seizmologického inštitútu v Štrasburgu došlo k otrasom v odľahlej časti departementu Drôme - medzi mestami Lyon a Marseille.

Inštitút dodal, že zemetrasenie nastalo tesne pred poludním a jeho epicentrum bolo neďaleko mesta Montélimar v administratívnom regióne Auvergne-Rhône-Alpes.

Slabé otrasy bolo cítiť v mestách Montpellier, Lyon, Saint-Étienne, Grenoble, Avignon a Marseille, vyplýva zo správ zverejnených na sociálnych sieťach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0