Saudská Arábia zaradila feminizmus medzi extrémistické ideológie

Video zverejnené bezpečnostným úradom Saudskej Arábie zaraďuje feminizmus, homosexualitu a ateizmus medzi extrémistické ideológie. Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters.

12.11.2019 09:33
debata (48)

Animované propagačné video zverejnené počas uplynulého víkendu na overenom twitterovom účte saudskoarabského Prezídia štátnej bezpečnosti hlása, že „všetky formy extrémizmu a zvrhlosti sú neprijateľné“. Vo videu sú feminizmus, homosexualita a ateizmus prezentované spolu s výrazom „takfír“, ktorým islamisti zvyknú označovať nevercov.

Podpora skupín, ktoré sú klasifikované ako extrémistické organizácie, sa v Saudskej Arábii trestá väzením. Homosexualita a ateizmus sú v tejto absolutistickej monarchii dlhodobo nezákonné a trestateľné smrťou.

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán sa v rámci plánov otvoriť spoločnosť a prilákať zahraničné investície, ktoré majú transformovať tamojšiu na rope závislú ekonomiku, zasadzuje za miernejšiu podobu islamu.

Princ v posledných rokoch uvoľnil niektoré spoločenské reštrikcie. Napríklad pristúpil k zmierneniu „strážcovského“ systému: ten každej žene prideľuje mužského príbuzného, ktorý schvaľuje dôležité rozhodnutia počas jej života. Vlani bol v krajine zrušený aj zákaz šoférovania pre ženy.

Saudskoarabské úrady na druhej strane stále zasahujú proti disentu, zatýkajú kritikov režimu vrátane duchovných, intelektuálov či aktivistov.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #homosexualita #Saudská Arábia #feminizmus #extrémizmus #ateizmus