Cyklón Bulbul zasiahol mohutnou silou Indiu a Bangladéš

NETKY.SK • 10 November 2019, 12:45 • 2 min
Cyklón Bulbul zasiahol mohutnou silou Indiu a Bangladéš

DHÁKA - Najmenej osem ľudí zahynulo a viac než dva milióny ďalších strávili noc v evakuačných centrách, keď cyklón Bulbul zasiahol silným vetrom a prívalovými dažďami pobrežia Indie a Bangladéša.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na nedeľňajšie informácie miestnych úradov to uviedla agentúra AFP.

 

Cyklón sprevádzal vietor s rýchlosťou do 120 kilometrov za hodinu, keď v sobotu neskoro večer prešiel nad pevninu. V oboch krajinách predtým uzavreli prístavy a letiská.

 

Traja ľudia zahynuli v indickom štáte Západné Bengálsko - dvaja po tom, ako vyvrátené stromy spadli na ich domy, a ďalší, keď ho zasiahli padajúce konáre stromu v Kalkate. Štvrtý človek zomrel pri zrútení múru v susednom štáte Urísa.

 

Z Bangladéša hlásili štyroch mŕtvych pri páde stromov a najmenej 20 zranených. Cyklón tiež poškodil približne 4000 prevažne hlinených a plechových domov.

Bulbul pri presune do vnútrozemia zoslabol, silné dažde však pretrvávali.

 

V Bangladéši presunuli v rámci príprav na cyklón do zriadených prístreší okolo 2,1 milióna ľudí. V Indii sa už podľa tamojších predstaviteľov začalo takmer 120.000 evakuovaných vracať do svojich domovov.

 

Nízko položené pobrežie Bangladéša, kde žije 30 miliónov ľudí, a východ Indie často sužujú cyklóny. V uplynulých desaťročiach pri nich v okolí Bengálskeho zálivu zahynuli státisíce ľudí.

 

Hoci však početnosť a intenzita cyklónov vzrastá, sčasti v dôsledku klimatickej zmeny, počty obetí sa znižujú vďaka rýchlejšej evakuácii a vybudovaniu tisícov úkrytov na pobreží.

 

V máji oblasť zasiahol cyklón Fani, najsilnejší za celé roky, ktorý si vyžiadal 12 obetí na životoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies