Amorálnosť nie je trestná, vyhlásila česká sudkyňa a zbavila Nečasovú a Rittiga obžaloby
12 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Mestský súd v Prahe v pondelok zbavil niekdajšiu šéfku premiérovho kabinetu Janu Nečasovú (Nagyovú) a lobistu Iva Rittiga, spolu s jeho právnikom Davidom Michalom obžaloby v kauze údajného vyzradenia utajovanej správy českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS). Informovala Česká televízia.


Podľa predsedníčky senátu Moniky Křikavovej, nie sú skutky z ktorých boli obžalovaní obvinení, trestným činom. "Tento súd musí konštatovať, že amorálnosť nie je trestná. Ak by bolo nemorálne konanie trestné, tak naše väznice praskajú vo švíkoch," uviedla na adresu obžalovaných sudkyňa. Úrad vlády podľa nej fungoval "ako market s informáciami".

"V tej dobe bohužiaľ neboli jasné pravidlá pre lobistov, ktoré napokon neexistujú doteraz. Tento prípad je toho typickým svedectvom," uviedla Křikavová. "V normálne fungujúcej demokracii je to niečo úplne nepredstaviteľné. Je to veľmi nemravné, neetické, amorálne, ale nie je to nezákonné," dodala.

Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK


Štátny zástupca žiadal pre Nečasovú trojročný trest väzenia a pre oboch mužov podmienky a peňažné tresty.

Obžaloba tvrdí, že Rittig sa v roku 2012 dozvedel od vtedajšej šéfky premiérovho kabinetu Nečasovej o utajenom materiáli zaslanom premiérovi Petrovi Nečasovi (ODS). Z informácií vyvodil údajne vlastný záver, že správa BIS sa týka jeho osobne, a preto za Nečasovou poslal právnika Michala.

Premiérova partnerka podľa obžaloby právnikovi Michalovi obsah dokumentu prezradila a Rittig potom mohol urobiť kroky na zakrytie svojho vplyvu na štátne orgány a inštitúcie.

Trojica vinu odmieta. Podľa Rittiga je obžaloba absurdná. Obhajcovia poukazujú aj na to, že informácie o Rittigovom vplyve na ministerstve poľnohospodárstva neboli tajné, pretože o nej už skôr písali novinári. Súd uznal obžalovaných vinnými už v januári 2017, odvolací senát však následne vec vrátil na ďalšie konanie.

Kočner pod papučou? Threema prezrádza intímne detaily!
Za všetkým hľadaj ženu. V tomto prípade hneď dve. Údajná šifrovaná komunikácia z mobilného telefónu Mariana Kočnera odkrýva detaily zo súkromia kedysi mocného muža. Kočner bol možno šéfom zo zákulisia politiky. Ako informuje portál Pluska.sk, u... Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | Magda Danková